Astaksantyna należy do grupy związków chemicznych zwanych karotenoidami. Karotenoidy to barwniki, zwykle żółte, pomarańczowe lub czerwone, które występują naturalnie w roślinach. Wspomagają proces fotosyntezy i chronią rośliny przed uszkodzeniami, pod wpływem światła. Są spożywane wraz z pokarmem przez ryby i owoce morza, które gromadzą go w tkance mięśniowej. Człowiek nie potrafi syntetyzować astaksantyny, dlatego dostarcza ją do organizmu wraz z pożywieniem.
Młodzieńcza, promienna skóra, redukcja zmarszczek
Badania wykazują, że astaksantyna znacząco poprawia wygląd skóry, a jej regularne stosowanie „może być kluczem do młodzieńczej, promiennej skóry”. Ten naturalnie występujący związek blokuje wilgoć i redukuje zmarszczki. Astaksantyna wzmacnia też funkcje odpornościowe organizmu i zapobiega nowotworom. Stwierdzono, że wykazuje 65 razy silniejsze działanie przeciwutleniające od witaminy C oraz 50 razy większe od witaminy E. Wychwytuje też wolne rodniki o wiele skuteczniej od koenzymu Q10, witaminy C, zielonej herbaty czy beta-karotenu.
Czytaj też:
Eliksir zdrowia i urody. Niesamowite działanie oleju z czarnuszki
Inne właściwości prozdrowotne astaksantyny
- Zapobiega chorobom oczu /chroni oko przed zwyrodnieniem plamki żółtej, stanami zapalnymi, przed wystąpieniem zaćmy i jaskry.
- Przeciwdziała powikłaniom cukrzycy /obniża poziom glukozy we krwi, zwiększa wrażliwość na insulinę i pobudza trzustkę do wydzielania insuliny.
- Pozytywnie działa na mózg /chroni neurony przed degradacją, zapobiega demencji, chorobie Alzheimera i chorobie Parkinsona.
- Obniża ciśnienie krwi ciśnienie /chroni przed udarami, poprawia ukrwienie mózgu, korzystnie wpływając na pamięć/.
- Obniża poziom lipidów we krwi /obniża frakcję „złego cholesterolu” LDL, podwyższa ilość „dobrego cholesterolu” HDL, redukując tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy/.
- Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo /często stosowana jest przez sportowców w celu poprawienia jakości treningów/.
Źródła astaksantyny
Astaksantynę warto włączyć do codziennej diety ze względu na prozdrowotne działanie i brak skutków ubocznych. Jej dobrym źródłem są:
- algi,
- łosoś atlantycki,
- pstrąg różowy,
- kryl antarktyczny,
- krewetki głębinowe,
- czerwone drożdże, które powstają podczas fermentacji ryżu,
-
skorupy krabów.
Jak wskazują badania skuteczne są również suplementy astaksantyny.
Czytaj też:
Na jej punkcie oszalał cały świat. Sprawdź, jakie korzyści przynosi zdrowiu