Jak ukisić małosolne w... woreczku foliowym? Przepis na hit sezonu ogórkowego

Jak ukisić małosolne w... woreczku foliowym? Przepis na hit sezonu ogórkowego

Dodano: 
Jak zrobić małosolne „na sucho”? Przepis na ogórki kiszone w... woreczku
Jak zrobić małosolne „na sucho”? Przepis na ogórki kiszone w... woreczku Źródło:Shutterstock
Zapomnij o długotrwałym kiszeniu ogórków w słoikach – nowy sposób na robienie małosolnych „na sucho” pozwala na to, by chrupiącymi małosolnymi zajadać się już nawet po jednej dobie (a nawet krócej). Wystarczy tylko wypróbować metodę, która od kilku lat podbija serca internautów o tej porze roku.

Wcale nie trzeba długo czekać na to, aż ogórki się ukiszą. Przepis, który jako pierwsi zaczęli promować Rosjanie, pozwala na to, by przygotowanymi z rana małosolnymi zajadać się nawet tego samego dnia wieczorem.

Wystarczy tylko użyć zwykłego woreczka foliowego na mrożonki ze strunowym zamknięciem (o pojemności od 3 do 5 litrów), do którego wkładamy ogórki gruntowe z odciętymi z obu stron końcówkami (w tej sposób tracą goryczkę).


Dlaczego ogórki małosolne są zdrowe?

Niskokaloryczne ogórki małosolne (100 g to tylko 11 kcal) uznawane są za naturalne probiotyki i doskonałe źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, witaminy K, witaminy E, a także miedzi, wapnia, manganu, magnezu i potasu. Mają kojący wpływ na nasz układ nerwowy, wspomagają działanie układu sercowo-naczyniowego i pomagają obniżać ciśnienie krwi (dzięki acetylocholinie, która wpływa także dobrze na perystaltykę jelit).


Jak zrobić małosolne „na sucho”? Błyskawiczny sposób na kiszenie ogórków

Składniki:

  • ogórki gruntowe (wystarczy kilogram na jedno opakowanie)
  • niewielki korzeń chrzanu pokrojony na słupki
  • sól morska (1-2 łyżki)
  • kilka gałązek kopru
  • czosnek (5-6 ząbków)
  • liść chrzanu, wiśni lub porzeczki
  • liście laurowe (5 sztuk)
  • ziarna pieprzu i gorczycy (wystarczy po 1 łyżeczce)
  • ewentualnie sok z cytryny do smaku (można pominąć)

Wymyte ogórki gruntowe wycieramy do sucha i wkładamy do woreczka strunowego, dodajemy resztę składników i zasypujemy solą. Następnie dokładnie domykamy zamknięcie i powoli mieszamy wszystkie składniki (w taki sposób, jak przedstawiono na nagraniu) i wkładamy opakowanie na 4 godziny do lodówki.

Po tym czasie wyciągamy ogórki i przez 1 dobę trzymamy w temperaturze pokojowej. Wiele osób potwierdza, że jeśli rano przygotujemy w ten sposób ogórki, to nawet wieczorem mogą stać się na tyle smaczne, że nadają się do schrupania. Smacznego!

Czytaj też:
Jak zrobić keczup z... truskawek? Przepis na zdrowy dodatek do dań
Czytaj też:
Jak zrobić zdrowszą wersję tiramisu? Wystarczą tylko 3 składniki!