Wcale nie trzeba długo czekać na to, aż ogórki się ukiszą. Przepis, który jako pierwsi zaczęli promować Rosjanie, pozwala na to, by przygotowanymi z rana małosolnymi zajadać się nawet tego samego dnia wieczorem.
Wystarczy tylko użyć zwykłego woreczka foliowego na mrożonki ze strunowym zamknięciem (o pojemności od 3 do 5 litrów), do którego wkładamy ogórki gruntowe z odciętymi z obu stron końcówkami (w tej sposób tracą goryczkę).
Dlaczego ogórki małosolne są zdrowe?
Niskokaloryczne ogórki małosolne (100 g to tylko 11 kcal) uznawane są za naturalne probiotyki i doskonałe źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, witaminy K, witaminy E, a także miedzi, wapnia, manganu, magnezu i potasu. Mają kojący wpływ na nasz układ nerwowy, wspomagają działanie układu sercowo-naczyniowego i pomagają obniżać ciśnienie krwi (dzięki acetylocholinie, która wpływa także dobrze na perystaltykę jelit).
Jak zrobić małosolne „na sucho”? Błyskawiczny sposób na kiszenie ogórków
Składniki:
- ogórki gruntowe (wystarczy kilogram na jedno opakowanie)
- niewielki korzeń chrzanu pokrojony na słupki
- sól morska (1-2 łyżki)
- kilka gałązek kopru
- czosnek (5-6 ząbków)
- liść chrzanu, wiśni lub porzeczki
- liście laurowe (5 sztuk)
- ziarna pieprzu i gorczycy (wystarczy po 1 łyżeczce)
- ewentualnie sok z cytryny do smaku (można pominąć)
Wymyte ogórki gruntowe wycieramy do sucha i wkładamy do woreczka strunowego, dodajemy resztę składników i zasypujemy solą. Następnie dokładnie domykamy zamknięcie i powoli mieszamy wszystkie składniki (w taki sposób, jak przedstawiono na nagraniu) i wkładamy opakowanie na 4 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy ogórki i przez 1 dobę trzymamy w temperaturze pokojowej. Wiele osób potwierdza, że jeśli rano przygotujemy w ten sposób ogórki, to nawet wieczorem mogą stać się na tyle smaczne, że nadają się do schrupania. Smacznego!
Czytaj też:
Jak zrobić keczup z... truskawek? Przepis na zdrowy dodatek do dańCzytaj też:
Jak zrobić zdrowszą wersję tiramisu? Wystarczą tylko 3 składniki!