Jak zrobić domowej roboty... ser z grzybami? Szybki przepis na hit jesieni

Jak zrobić domowej roboty... ser z grzybami? Szybki przepis na hit jesieni

Dodano: 
Domowy ser z grzybów
Domowy ser z grzybów Źródło: YouTube / leckere Küche
Będziecie zaskoczeni, że z zaledwie kilku składników w mgnieniu oka można wyczarować wykwintną, serową przekąskę z dodatkiem aromatycznych grzybów. Początek kalendarzowej jesieni to idealny czas, by wypróbować ten błyskawiczny i całkiem prosty przepis.

Jak w jednym produkcie spożywczym zawrzeć cały smak jesieni? Wystarczy samodzielnie przygotować domowej roboty ser z ulubionymi grzybami – borowikami, kurkami, boczniakami, a nawet zwykłymi pieczarkami, by w każdym plasterku poczuć kwintesencję zmieniającej się właśnie pory roku – pachnącej najcenniejszymi skarbami leśnego runa.

Wbrew pozorom zrobienie dobrej jakości sera wcale nie musi być trudne – w parę chwili można dokonać prawdziwych, kulinarnych cudów – warto przekonać się na własnej skórze, że to o wiele łatwiejsze niż się powszechnie zdaje. Prócz grzybów i ulubionych przypraw będą nam potrzebne do tego tylko 4 składniki: mleko, twaróg, odrobina roztopionego masła i łyżeczka proszku do pieczenia.

Przepis na domowej roboty ser z grzybami

Przepis: Domowy ser z grzybów

Prosty przepis

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
80

Składniki

  • 250 g drobno posiekanych grzybów podsmażonych na oleju roślinnym
  • 1 litr mleka
  • 1 kg twarogu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania

  1. Krok pierwszyZaczynamy od pokrojenia wybranych grzybów na drobne kawałki i przysmażenia ich przez chwilę na rozgrzanej patelni. Mieszamy je do czasu, aż się zarumienią i dodajemy do nich szczyptę soli.
  2. Krok drugiDo osobnego garnka wlewamy litr mleka, do którego dokładamy kilogram twarogu i podgrzewamy na silnym ogniu cały czas mieszając (warto uważać, by nie doprowadzić do wrzenia). Jak tylko zacznie być widoczna serwatka w postaci unoszących się na mleku skrzepów, zdejmujemy wywar z ognia.
  3. Krok trzeciNa sitko nakładamy gazę i przecedzamy podgrzane mleko z twarogiem odsączając nadmiar płynu, w którym zanurzony jest zrobiony przez nas ser.
  4. Krok czwartyOdsączony przez gazę ser wkładamy do osobnego naczynia i solimy 1 łyżeczką soli kuchennej (można też dodać ulubione przyprawy wg uznania). Następnie dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, a potem dokładnie mieszamy zbrylony ser i dodajemy około 50 g roztopionego masła.
  5. Krok piątyPowstałą w ten sposób masę miksujemy za pomocą robota kuchennego lub blendera aż powstanie serowa mieszanka o jednolitej, gładkiej konsystencji.
  6. Krok szóstySerową masę przekładamy do osobnego naczynia umieszczonego w kąpieli wodnej (mieszamy ser w misce zamieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Kiedy serowa masa zacznie się nieco roztapiać, dokładamy do niej wcześniej podsmażone grzyby.
  7. Krok siódmySerowy przysmak z grzybami przekładamy do osobnej foremki (można użyć np. blaszki do pieczeni lub piernika) i pozostawiamy do ostygnięcia. Po co najmniej 30 minutach w lodówce ostudzony ser powinien nadawać się do pokrojenia na plasterki. Smacznego!

Które grzyby są najzdrowsze na świecie?

Macie problem z wyborem najbardziej wartościowych gatunków grzybów? Wystarczy sprawdzić poniższą listę, by przekonać się, które z nich mają najwięcej walorów prozdrowotnych.

Shitake obniżają cholesterol, zapobiegają nadciśnieniu i działają przeciwnowotworowo

Zawierają antynowotworowy lentian, który w Japonii stosowany jest wspomagająco w leczeniu pacjentów onkologicznych. Są dobrym źródłem witaminy D, mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a także chronią przed nadciśnieniem i wieloma chorobami cywilizacyjnymi. W Medycynie Dalekiego Wschodu grzyby shitake uznawane są za „eliksir życia”.

Reishi obniżają poziom cukru i trójglicerydów oraz chronią przed alzheimerem

W Chinach uznaje się je za... lek o działaniu przeciwgrzybicznym, antybakteryjnym, przeciwwirusowym i antynowotworowym. Badania opublikowane na łamach „Bioorganic & Medicinal Chemistry” wykazały, że dzięki zawartym w nich polisacharydach można wzmacniać funkcjonowanie naczyń krwionośnych, a na dodatek mogą obniżać poziom trójglicerydów i cukru we krwi.
Natomiast za sprawą triterpenoidom kwasu ganoderowego grzyby reishi mogą zapobiegać przerzutom guzów nowotworowych i ograniczać wzrost komórek rakowych – potwierdzają naukowcy w „Pharmacological Reports”.
Reishi mogą też chronić przed rozwojem wielu chorób neurodegeneracyjnych takich jak np. choroba Alzheimera.

Boczniaki chronią przed rakiem piersi, zmniejszają guzy nowotworowe i hamują tempo starzenia się organizmu

Doskonale nadają się do przyrządzenia grzybowych „schabowych”, w których  nie ma ani grama mięsa. Zawierają działający antynowotworowo pleuran oraz silny przeciwutleniacz – ergotioneinę chroniącą komórki przed uszkodzeniami. Dzięki niej można ograniczyć tempo starzenia się całego organizmu i dłużej cieszyć się zdrowiem i młodością.

Grzyby Porcini działają przeciwzapalnie

Badania opublikowane na łamach „The Lancet” wskazują, że te uwielbiane zwłaszcza przez Włochów grzyby (bez których mieszkańcy Italii nie wyobrażają sobie aromatycznego risotto), działają przeciwzapalnie, a dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy mogą sprzyjać długowieczności.

Pieczarki obniżają cholesterol i normują poziom glukozy

Najcenniejsza jest w nich tyrozynaza, która chroni DNA przed uszkodzeniami. Popularne pieczarki sprzyjają także zmniejszeniu poziomu „złego” cholesterolu (frakcji LDL) w organizmie. Mogą też regulować stężenie glukozy we krwi.

Kurki mają więcej beta-karotenu niż marchewki lub pomidory

Są niskokaloryczne, w 100 g mają około 32 kcal. Dobrze działają na układ nerwowy i są wartościowym źródłem witamin z grupy B. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że mają więcej beta-karotenu niż marchewka lub pomidor. Dzięki właściwościom antybakteryjnym mogą przeciwdziałać nawet bakteriom gronkowca złocistego.

Maitake pomagają w walce z insulinoopornością i cukrzycą

Te mało popularne w Polsce grzyby są szczególnie wskazane dla osób, które cierpią na cukrzycę, choć ich spożywanie diabetycy powinni skonsultować z lekarzem – przekonują naukowcy na łamach „Diabetes, obesity & metabolism”. Pomagają regulować metabolizm i utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Działają też przeciwwirusowo i antynowotworowo. Warto po nie sięgnąć, jeśli czujemy się osłabieni i zestresowani.

Shimei na astmę i wspomaganie układu odporności

Grzyby te mają właściwości antyalergiczne i mogą pomagać osobom, które mają problem z napadami astmy (zawdzięczają to obecności beta-glukanów). Działają przeciwnowotworowo i mają dobry wpływ na cały system immunologiczny.

Trufle poprawiają nastrój jak... marihuana bez właściwości halucynogennych

Takie efekty może dać zawarty w truflach – zwłaszcza czarnych – anandamid (AEA). Włoskim naukowcom udało się udowodnić, że za sprawą tego składnika grzyby te mogą mieć właściwości przeciwdepresyjne, doskonale poprawiają nastrój, a ich działanie można porównać do... marihuany, choć nie wpływają na psychikę jak THC w konopiach indyjskich. Mogą za to dobrze uśmierzać ból.

Chaga leczą rany i nadają się do robienia naparów

Działają ochronnie na błonę śluzową żołądka. Mogą przyspieszać gojenie się ran. Mają właściwości przeciwzapalne i wspomagają funkcjonowanie jelit. Na Syberii i we wschodnich częściach Rosji często przyrządza się z nich wywary, dzięki którym można obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Te lekko słodkie grzyby ułatwiają także koncentrację i działają dobrze na pamięć.
Czytaj też:
Nabiał wcale nie jest tak szkodliwy dla serca, jak wcześniej sądzono. „Francuski paradoks” obala mit
Czytaj też:
Jak w 2 minuty zrobić wytrawne muffiny z... grzybami? Obłędnie smaczny przepis