Jak zrobić dyniową kawę? Przepis na pumpkin spice latte – napój o smaku... jesieni

Jak zrobić dyniową kawę? Przepis na pumpkin spice latte – napój o smaku... jesieni

Dodano: 
Pumpkin spice latte
Pumpkin spice latte / Źródło: Shutterstock / Oksana Mizina
Kiedy tylko na zewnątrz zaczyna się robić chłodniej, prawdziwe „jesienary” zaczynają mieć ochotę na aromatyczną kawę, której smak jest kwintesencją tej pory roku. Podpowiadamy, jak w zaciszu własnej kuchni przyrządzić kulinarny hit sezonu spadających liści.

Niskokaloryczna dynia (w 100 g ma zaledwie 26 kcal) jest na tyle wszechstronną rośliną, że doskonale nadaje się do spożywania zarówno na słono, jak i na słodko. W ciągu ostatnich kilku lat ogromną popularnością zdobyła kawa z dodatkiem dyniowego miąższu, czyli pumpkin spice latte, która jesienią króluje w ofercie wielu sieci kawiarni na całym świecie.

Niestety zwykle dyniowa kawa dostępna w restauracjach może mieć nawet 300 kcal, dlatego zdecydowanie lepiej przygotować ją samodzielnie w domu – bez nadmiernej ilości cukru czy bitej śmietany. Wbrew pozorom bez takich dodatków wielu osobom może smakować dużo bardziej niż ta, za którą trzeba płacić na mieście. Warto wypróbować błyskawiczny przepis na napój, który smakuje jak... jesień.

Jak zrobić pumpkin spice latte? Najprostszy przepis bez cukru

Przepis: Pumpkin spice latte

Przepis do zrobienia w domu

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
120

Składniki

  • 40-gramowy kawałek świeżej dyni uduszonej na parze (można zastąpić gotową masą z puszki)
  • około 30 ml syropu daktylowego lub innego zamiennika cukru do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej, mielonych goździków i 2 razy tyle cynamonu
  • 1-2 filiżanki świeżo zaparzonego espresso
  • niewielki kawałek imbiru drobno utartego na tarce
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • pół szklanki mleka do spienienia (można wybrać roślinny zamiennik)

Sposób przygotowania

  1. Krok pierwszyZaczynamy od wymycia i przekrojenia świeżej dyni na mniejsze kawałki. Po usunięciu gniazda nasiennego wybieramy dorodny kawałek dyni i gotujemy go na parze do miękkości.rnrnW Stanach Zjednoczonych dużo większą popularnością cieszy się gotowa masa dyniowa dostępna w puszkach, ale na polskim rynku produkt ten nie jest tak łatwo dostępny – wbrew pozorom całkiem łatwo można przygotować go samodzielnie – wystarczy umieścić dynię na sitku ułożonym nad garnkiem z gotującą się wodą i poczekać aż wybrany przez nas kawałek zmięknie na tyle, by nadawał się do rozdrobnienia za pomocą zwykłego widelca.
  2. Krok drugiMiękką dynię przekładamy do kubka, dodajemy ulubiony syrop np. z daktyli lub pozbawioną kalorii (i zapobiegającą próchnicy) płynną stewię, a potem doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, mielonymi goździkami i garścią mielonego cynamonu, który znakomicie obniża poziom cukru we krwi.
  3. Krok trzeciNa koniec zalewamy wszystko wcześniej zaparzoną kawą i dodajemy spienione mleko – najlepiej roślinne, np. migdałowe, które doskonale komponuje się z dyniowym aromatem tego rozgrzewającego napoju.

Czytaj też:
Jak naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi? Pomóc może... herbata cynamonowa
Czytaj też:
5 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności jesienią. O czym warto pamiętać?
Czytaj też:
„Edukacja seksualna jest naszym prawem”. Wyjątkowa akcja Anji Rubik

 0

Czytaj także