5 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności jesienią. O czym warto pamiętać?

5 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności jesienią. O czym warto pamiętać?

Dodano: 
Sposoby na odporność, zdjęcie ilustracyjne
Sposoby na odporność, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Shutterstock / Sunny studio
Mimozami jesień się zaczyna, a wraz z nią... sezon przeziębień i dużo częstszych niż wiosną i latem infekcji. Zamiast faszerować się mnóstwem suplementów, do kupna których przekonują nas kolejne reklamy, lepiej skupić się na prostej zmianie nawyków, dzięki którym sprawimy, że nasz organizm może lepiej chronić się przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.

22 września dokładnie o godzinie 21:21 zaczyna się kalendarzowa jesień, choć początek meteorologicznej zmiany pór roku nastąpił już na początku miesiąca – 1 września. Od momentu równonocy jesiennej na półkuli północnej dni zaczną stawać się coraz krótsze, a noce – coraz dłuższe. Szybciej zacznie robić się ciemno, a wielu z nas zacznie prześladować klasyczna jesienna chandra.

Jak temu zapobiec? Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne – wystarczy wdrożyć w życie kilka prostych sposobów na to, by nasz organizm był mniej podatny na ataki patogenów i włączyć do diety zdrowe produkty, które w naturalny sposób poprawiają nastrój. Często takie metody są o wiele skuteczniejsze niż faszerowanie się nadmierną ilością pełnych chemii specyfików.

Tuż przed kolejną, czwartą falą pandemii COVID-19 (oprócz szczególnej dbałości o przestrzeganie zasad higieny osobistej i zachowywanie dystansu społecznego, a także konieczne zaszczepienie się przeciwko SARS-CoV-2), warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym możemy usprawnić nasz system odporności.

Naturalne metody na wzmocnienie odporności (nie tylko) jesienią

Kiszonki – naturalne probiotyki

Naukowcom z Uniwersytetu Stanforda udało się niedawno potwierdzić to, co nasze babcie wiedziały od wieków – kiszone produkty mogą mieć niezwykle pozytywny wpływ na nasz układ odporności, a już po 10 tygodniach diety bogatej w kiszonki nasz mikrobiom zmienia się w taki sposób, że spada stężenie prozapalnych interleukin odpowiedzialnych m.in. za cukrzycę typu 2, reumatoidalne zapalenie stawów, a nawet... chroniczny stres. 
Nie dość, że nasz system immunologiczny się wzmocni, to na dodatek dzięki kiszonym pokarmom można się... mniej stresować – zwłaszcza typowo ponurą jesienną aurą. 

Aktywność fizyczna – naturalny antydepresant

Nie ma znaczenia, jak bardzo intensywny wysiłek fizyczny podejmiemy – korzystny dla zdrowia może być nawet zwykły, spokojny spacer na świeżym powietrzu. Ważne, by w ogóle się ruszać i nie pozostawać biernym przez cały dzień. 
Duńskim naukowcom z Uniwersytetu w Aalborgu udało się dowieść, że nawet niewielka dawka aktywności fizycznej w ciągu dnia – chodzenia piechotą, jazdy na rowerze lub lekkiego truchtu – może o co najmniej 10 proc. ograniczyć ryzyko infekcji bakteryjnych w porównaniu do osób prowadzących siedzący tryb życia.
To jednak nie wszystko – ruch sprawia, że wydzielają się „hormony szczęścia”, czyli endorfiny, dzięki którym można skutecznie poprawić nastrój i sprawić, by klasyczna „jesienna deprecha” nie dała się nam zbytnio we znaki.

Kasze i przyprawy rozgrzewające organizm

Jeśli chcemy, by nasze ciało było odporne na ataki drobnoustrojów chorobotwórczych, warto pamiętać o tym, by podczas jesiennych chłodów być jak najlepiej rozgrzanym od środka. Doskonale sprawdzą się w tym celu kasze – zwłaszcza jaglana lub gryczana, które działają jak naturalny... piec ogrzewający nasze organy wewnętrzne. 
Dobrym pomysłem jest też zwiększenie ilości działającej w podobny sposób cebuli, papryki, czosnku, a także przypraw, które znakomicie zapobiegają nadmiernemu wychłodzeniu – nie tylko jesienią...

Witamina C i tryptofan na poprawę nastroju

Niedobór tryptofanu sprzyja stanom zapalnym i obniża poziom tych bakterii jelitowych, które wpływają na naszą odporność i chronią przed rozwojem wielu chorób – dowodzą naukowcy z Augusta Medical Center na łamach „International Journal of Molecular Sciences”.
Obecny m.in. w pestkach dyni, mięsie, zielonych warzywach liściastych, jajkach, mleku lub w kakao tryptofan może też spowalniać tempo starzenia się organizmu i wpływać korzystnie na nasz nastrój, co ma spore znaczenie zwłaszcza jesienią, kiedy robi się ponuro i chłodno. Warto też zadbać wówczas o to, by w tym, co jemy, było jak najwięcej naturalnych źródeł witaminy C, której niedobór zwiększa podatność na infekcje.

Odpowiednia ilość snu ma wpływ na odporność całego organizmu

Kiedy za oknem szybciej robi się ciemno, a dostęp do naturalnego światła słonecznego staje się ograniczony, w naszym organizmie zwiększa się stężenie melatoniny, przez co częściej jesteśmy senni i... mamy większą ochotę na podjadanie słodyczy i wysokokalorycznych przekąsek szybko zaspokajających niedobór energii. 
Naukowcom z Ohio na łamach „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” udało się dowieść, że spanie poniżej 7 godzin na dobę może sprawiać, że w ciągu dnia gorzej się odżywiamy i częściej sięgamy po niezdrowe pokarmy.
Im mniej śpimy, tym gorzej dla naszego układu odporności, przez co narażamy się na ataki drobnoustrojów chorobotwórczych, na które bardziej narażony jest osłabiony i niewystarczająco wypoczęty system immunologiczny.
Czytaj też:
Wczesne objawy cukrzycy są mniej oczywiste. 10 symptomów, które pomogą rozpoznać chorobę
Czytaj też:
Śpisz mniej niż 7 godzin na dobę? W ciągu dnia częściej będziesz sięgać po niezdrowe przekąski