Szybka zapiekanka z kalafiora. Ten dodatek cię zaskoczy

Szybka zapiekanka z kalafiora. Ten dodatek cię zaskoczy

Dodano: 
Zapiekanka kalafiorowa
Zapiekanka kalafiorowa Źródło: Shutterstock / Juliette Mages
Tę zapiekankę zrobisz w pół godziny. To pomysł na szybki i zdrowy obiad. Ma też jeden składnik, który będzie niespodzianką dla twoich gości.

Warzywne zapiekanki nie wychodzą z mody. To dobry pomysł na pożywny i zdrowy obiad czy kolację, kiedy nie masz czasu na długie stanie przy garnkach. My dziś proponujemy prostą zapiekankę z kalafiora z zaskakującym składnikiem, który nada jej wyrazu i oryginalnego smaku. To gruszka!

Dlaczego warto jeść kalafior

Kalafior to źródło cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Jest bogaty w żelazo, potas, magnez, mangan, cynk, witaminy z grupy B, witaminy C oraz K. Kalafior działa antynowotworowo, wspomaga trawienie, wspiera pracę serca. Do tego jest niskokaloryczny. Kalafior pomaga także zachować równowagę hormonalną.

Jakie właściwości ma gruszka

Gruszki to owoce ze wszech miar wyjątkowe. Jako nieliczne z owoców zawierają jod, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia tarczycy. Są m.in. źródłem potasu, żelaza, wapnia, cynku. Zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, A, E i K. Są bogate w błonnik. Mają zbawienny wpływ na pracę serca, regulują ciśnienie krwi i wpierają odporność.

Z zapiekanką można eksperymentować

Nie bój się zmieniać przepisu i dorzucać do niego swoje składniki. Do zapiekanki świetnie będą pasowały orzechy włoskie. Możesz posypać nimi zapiekankę. Zamiast rozmarynu możesz dodać inne ulubione zioła. W tym zestawieniu sprawdzą się też przyprawy korzenne, np. goździki. Możesz także dodać pokrojone w kostkę twarde, kwaśne jabłko.

Przepis: Zapiekanka z kalafiora i gruszek

Proste danie, które sprawdzi się na obiad i na kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kalafior
  • duża gruszka
  • szklanka śmietany
  • pół szklanki startego, żółtego sera
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiKalafior podziel na różyczki, gotuj w osolonej wodzie ok. 7 minut. Gruszkę pokrój w kostkę. Rozmaryn potnij na kawałki. Śmietanę wymieszaj z serem i przyprawami.
  2. Włóż do piekarnikaUgotowane kawałki kalafiora i surowe kawałki gruszki ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch wylej i rozprowadź masę śmietanowo-serową. Zapiekaj ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.

Czytaj też:
Ten koktajl postawi cię na nogi. Przepis na dyniowe smoothie
Czytaj też:
Jak zrobić spaghetti i pesto z... jednej cukinii? Błyskawiczny przepis na roślinne danie