Warzywne zapiekanki nie wychodzą z mody. To dobry pomysł na pożywny i zdrowy obiad czy kolację, kiedy nie masz czasu na długie stanie przy garnkach. My dziś proponujemy prostą zapiekankę z kalafiora z zaskakującym składnikiem, który nada jej wyrazu i oryginalnego smaku. To gruszka!
Dlaczego warto jeść kalafior
Kalafior to źródło cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Jest bogaty w żelazo, potas, magnez, mangan, cynk, witaminy z grupy B, witaminy C oraz K. Kalafior działa antynowotworowo, wspomaga trawienie, wspiera pracę serca. Do tego jest niskokaloryczny. Kalafior pomaga także zachować równowagę hormonalną.
Jakie właściwości ma gruszka
Gruszki to owoce ze wszech miar wyjątkowe. Jako nieliczne z owoców zawierają jod, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia tarczycy. Są m.in. źródłem potasu, żelaza, wapnia, cynku. Zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, A, E i K. Są bogate w błonnik. Mają zbawienny wpływ na pracę serca, regulują ciśnienie krwi i wpierają odporność.
Z zapiekanką można eksperymentować
Nie bój się zmieniać przepisu i dorzucać do niego swoje składniki. Do zapiekanki świetnie będą pasowały orzechy włoskie. Możesz posypać nimi zapiekankę. Zamiast rozmarynu możesz dodać inne ulubione zioła. W tym zestawieniu sprawdzą się też przyprawy korzenne, np. goździki. Możesz także dodać pokrojone w kostkę twarde, kwaśne jabłko.
Przepis: Zapiekanka z kalafiora i gruszek
Proste danie, które sprawdzi się na obiad i na kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 kalafior
- duża gruszka
- szklanka śmietany
- pół szklanki startego, żółtego sera
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiKalafior podziel na różyczki, gotuj w osolonej wodzie ok. 7 minut. Gruszkę pokrój w kostkę. Rozmaryn potnij na kawałki. Śmietanę wymieszaj z serem i przyprawami.
- Włóż do piekarnikaUgotowane kawałki kalafiora i surowe kawałki gruszki ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch wylej i rozprowadź masę śmietanowo-serową. Zapiekaj ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.
Czytaj też:
Ten koktajl postawi cię na nogi. Przepis na dyniowe smoothieCzytaj też:
Jak zrobić spaghetti i pesto z... jednej cukinii? Błyskawiczny przepis na roślinne danie