Podczas gdy jeszcze rok temu rekordy popularności biło złote mleko, dziś dla wzmocnienia odporności w okresie jesienno-zimowym serwuje się tzw. złote smoothie. Co to takiego?
Czym jest złote smoothie?
Złote smoothie to bardzo prosty w przygotowaniu, przepyszny i prozdrowotny napój. Jego głównymi składnikami są mango, banan i pomarańcza, czyli żółte i pomarańczowe owoce. Żywność o tej barwie zawiera wiele karotenoidów, naturalnych przeciwutleniaczy o drogocennych właściwościach zdrowotnych. Karotenoidy zapobiegają uszkodzeniom komórek powodowanym przez wolne rodniki, pomagając w ochronie naszych komórek. Dodatkowo są przekształcane w organizm w witaminę A, która znacznie wspomaga zdrowie oczu.
To jeszcze nie wszystko – „główne skrzypce” w koktajlu gra dodatek kurkumy, która zawiera drogocenną leczniczą substancję o nazwie kurkumina. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dodatkowo świetnie rozgrzewa i poprawia krążenie krwi – co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Uwaga: spożywania kurkumy nie zaleca się osobom z kamicą żółciową.
Jak wykonać napój?
Przepis: Kurkumowe smoothie
Przepis na złote smoothie z dodatkiem kurkumy.
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 1/2 mango
- 1 banan
- 1 mała pomarańcza
- 200 ml mleka migdałowego
- 1 łyżeczka kurkumy mielonej
Sposób przygotowania
- Przygotuj owoceObierz i pokrój na mniejsze części wszystkie owoce.
- Zblenduj całośćWszystkie owoce, mleko i kurkumę zmiksuj w blenderze. Przelej do szklanek.
Widzisz? To bardzo proste!
Czytaj też:
Brakuje ci energii, zmiksuj te dwa składniki. Prosty przepis na energetyczny, pożywny napójCzytaj też:
Jesienna bomba witaminowa. Przepis na dwukolorowy koktajl z dyni i buraka