Zdrowa zupa krem z buraka. Jeden składnik cię zaskoczy

Zdrowa zupa krem z buraka. Jeden składnik cię zaskoczy

Dodano: 
Krem z buraków
Krem z burakówŹródło:Shutterstock
Tradycyjny barszcz możesz zastąpić kremową zupą. Dodaj do niego owoce, które zakwaszą zupę i nadadzą jej oryginalnego smaku.

Krem z buraków można zakwasić octem, sokiem z cytryny, albo jabłkiem. Chodzi o to, aby zupa zachowała piękny kolor, ale i miała wyrazisty smak. My proponujemy coś innego: dodaj do buraków maliny.

Właściwości buraków i malin

Połączenie burakówmalin to zdrowie w czystej postaci. Maliny są bogate w witaminę C, wzmacniają odporność, są niezastąpione jako pomoc przy leczeniu objawów przeziębienia. Pomagają regulować ciśnienie krwi, są niskokaloryczne i dobrze wpływają na serce. Buraki są znane z pozytywnego działania na układ krwionośny, pomagają regulować gospodarkę wodną organizmu. Mają dobry wpływ na układ mięśniowy, wspomagają pracę mózgu, sprzyjają koncentracji i dobrej pamięci.

Jak zrobić krem z buraków i malin

Sekretem tej zupy jest to, aby nie gotować samych malin, a dodać je na koniec. Możesz wykorzystać mrożone owoce. Jeśli przeszkadzają ci drobne, malinowe pestki, przetrzyj zupę przez gęste sito. W innej wersji możesz krem z buraka doprawić sokiem ze świeżych malin (takie niesłodzone soki można kupić w aptekach lub sklepach zielarskich). Jeśli lubisz bardzo wyrazisty, kwaskowy smak, możesz dodatkowo przyprawić zupę sokiem z cytryny. Krem z buraka przygotowany na bulionie warzywnym możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis: Zupa krem z buraków i malin

Kremową zupę z buraków można podawać na zimno i na ciepło.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 5 średnich buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki malin (mogą być mrożone)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • ulubione zioła, śmietana (lub mleko kokosowe) do dekoracji
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Upiecz burakiBuraki zawiń w folię aluminiową lub włóż do naczynia żaroodpornego i upiecz do miękkości.
  2. Ugotuj zupęW garnku zagrzej bulion. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Gotuj 5 minut. Wrzuć upieczone, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki. Zdejmij z ognia, dodaj maliny i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Podaj zupęPrzed podaniem możesz zupę przetrzeć przez sito, aby nie było w niej pestek z malin. Udekoruj śmietaną i świeżymi ziołami. Posyp pieprzem.

Czytaj też:
Jak zagęścić zupę krem? 5 sprawdzonych sposobów na zagęszczenie zupy