Dlaczego latem warto jeść chłodniki? O tym mogłeś nie wiedzieć

Dlaczego latem warto jeść chłodniki? O tym mogłeś nie wiedzieć

Dodano: 
Chłodnik
Chłodnik / Źródło: Shutterstock / Krzycho
Chłodnik to nie jest po prostu zimna zupa. To specyficzna potrawa, przyrządzana ze świeżych warzyw z dodatkiem np. kefiru lub maślanki. Najpopularniejszym jest tzw. chłodnik litewski z boćwinki. Nie przepadasz za takim obiadem? Szybko zmienisz zdanie, gdy poznasz właściwości chłodników.

O tym, że zupy są wyjątkowo zdrowe i powinny stanowić podstawę naszej diety, wie każdy z nas. Odpowiednio zbilansowana zupa dostarczy wszystkich, niezbędnych składników, będzie źródłem białka, węglowodanów, tłuszczu i błonnika. Ponadto zupy są przygotowywane na bazie wody, a więc dodatkowo zawadniają organizm.

W przypadku zup doskonale widać pewną sezonowość – zimą chętniej sięgamy po treściwe, rozgrzewające zupy. Latem stawiamy natomiast na lekkie, warzywne lub owocowe zupy. Odrębną grupę (choć zdecydowanie popularną tylko latem) stanowią chłodniki.

Zupy te przygotowywane są na ogół na bazie kefiru i spożywane na zimno. Ponieważ większości składników nie gotuje się, chłodnik jest doskonałym źródłem błonnika i witamina. Dodatkowo orzeźwia w upalny dzień i zaspokaja apetyt, ponieważ jest gęsty i zawiera sporo białka.

Chłodniki to pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania zupy. Są niezwykle zdrowe, ponieważ przyrządza się je z surowych warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy i minerały wzmacniają odporność i regenerują organizm. Mają także korzystny wpływ na urodę. Dzięki składnikom w nich zawartym poprawia się stan włosów, zębów i paznokci. Chłodniki są niskokaloryczne, pozwalają więc utrzymać zgrabną sylwetkę. Znakomicie chłodzą, pomagając przetrwać największe upały.

Czytaj także:
Płaski brzuch bez ćwiczeń? Te napoje spalają tkankę tłuszczową

Czytaj także