Jak dostarczyć białko z owoców? Okazuje się to możliwe

Jak dostarczyć białko z owoców? Okazuje się to możliwe

Dodano: 
Zdrowe żywienie
Zdrowe żywienie Źródło: Fotolia / tab62
Ponieważ owoce są słodkie, prawdopodobnie nigdy nie pomyślałeś, że zawierają one białka. I chociaż białko z owoców zdecydowanie nie jest tym pełnowartościowym nie oznacza to, że nie powinno ono odgrywać głównej roli w twoich posiłkach i przekąskach.

Wszystkie pokarmy roślinne (nawet owoce!) zawierają pewną ilość białka. Cała żywność roślinna zawiera białko, nawet kawa. Duży banan i filiżanka jeżyn zawierają 2 g białka. Aby zakwalifikować daną żywność jako dobre źródło jakiegoś składnika odżywczego, musi ona dostarczać 10-19 procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Chociaż jedna porcja owoców nie spełniałaby tego kryterium, łączenie owoców z innymi pokarmami roślinnymi lub spożywanie wielu porcji może pomóc w osiągnięciu pożądanej ilości.

Czytaj też:
5 produktów, które powinny znaleźć się w twojej codziennej diecie

Białko z owoców? Zgadza się

Zalecana dzienna wartość białka wynosi około 50 g (ale może się to zmieniać w zależności od wzrostu, masy ciała, wieku i poziomów aktywności). Jedzenie musi zawierać 5-9,5 g białka na porcję, aby mogło być uznane za dobre źródło tego składnika. Niektóre przykłady dobrych źródeł to czarna fasola (7 g w połowie szklanki), jajko (5,5 g w sztuce) i masło orzechowe (7 g w 2 łyżkach stołowych).

Owoce są doskonałym źródłem błonnika, witamin i polifenoli. Warto łączyć je z innymi produktami spożywczymi, które są dobrym źródłem białka i tłuszczu zarówno w posiłkach, jak i przekąskach. Kiedy twoje przekąski i posiłki są zbilansowane, dłużej będziesz pełny i będziesz mieć więcej energii. Na przykład możesz zjeść banana pokrojonego w plasterki na kromce pełnoziarnistego chleba z masłem orzechowym. Zanurz plasterki jabłka w jogurcie białkowym. Połącz jagody z garścią orzechów.

Ciekawi cię ilość białka w owocach? Sprawdźmy to razem.

Czytaj też:
Krzywisz się, gdy jesz cytrynę? A czy wiesz, dlaczego?
Suszone śliwki
Możesz myśleć o nich jak o ulubionych owocach swojej babci... i ma rację, że podobają jej się te małe pomarszczone owoce! Suszone śliwki dostarczają nawet 2,44 g białka w połowie szklanki.

Morele
Morele to smaczna, słodka przekąska. A dzięki 2,31 g białka, które dostarcza połowa szklanki tych owoców już bez pestek stanowią one doskonały sposób na uzupełnienie zrównoważonej diety. Spróbuj połączyć je z serem, orzechami lub suszonym mięsem wołowym, aby uzyskać jeszcze więcej białka.

Kiwi
Szklanka kiwi dostarcza nawet 2,05 białka. I chociaż nie są to ogromne ilości, kiwi to dobry białkowy początek w ramach zdrowej diety.

Jeżyny
Filiżanka tych owoców dostarcza 2 g białka. Dzięki temu są one jednym z rodzajów owoców leśnych, które zapewniają relatywnie spore ilości tego składnika. Smakują doskonale jako przekąska, zmieszane z koktajlami, jogurtem lub owsianką.

Grejpfrut
Grejpfrut dostarcza 1,77 g białka w objętości jednej filiżanki. Wiele osób, które chcą schudnąć wybiera grejpfruty, ponieważ odznaczają się stosunkowo niską zawartością cukru. Zawierają również witaminę C i biotynę, co czyni je doskonałym wyborem w celu utrzymywania zdrowej skóry.

Pomidory
Tak jest, pomidor nie jest warzywem, a owocem. Jedna filiżanka dostarcza nawet 1,58 g białka. Jest to zatem kolejny przykład owocu, który rzeczywiście stanowi przyzwoite źródło tego makroskładnika, a przy tym dostarcza także pewne ilości potasu oraz likopenu.

Maliny
Maliny są wysoko na liście, jeśli chodzi o zawartość białka w owocach, a spośród owoców leśnych ustępują tylko jeżynom. Maliny dostarczają aż 1,48 g białka w szklance. Ponadto maliny mają niewiele cukru i dużo błonnika, co czyni je doskonałym wyborem, jeśli lubisz owoce, ale chcesz utrzymać niskie spożycie cukru.

Brzoskwinie
Te słodkie, włochate owoce dostarczają 1,4 g białka w objętości jednej filiżanki. Możesz łatwo połączyć je z ulubionym twarogiem lub jogurtem i cieszyć się jeszcze lepszym smakiem.

Rodzynki
W 1/4 szklanki zawierają aż 1,35 g białka. Większość ludzi je kocha lub nienawidzi, ale rodzynki są jednym z najpopularniejszych suszonych owoców. Bez względu na to, czy lubisz je jako przekąskę, czy wybierasz je w formie dodatku do ulubionych smakołyków, ciast i sałatek, okazuje się, że nie jest to błędem!

Awokado
Czy wiesz, że awokado to tak naprawdę owoc? Pół awokado dostarcza 1,33 g białka. Jest ponadto doskonałym źródłem zdrowego tłuszczu roślinnego.
Czytaj też:
Białkowe śniadania – są smaczne i pomogą ci schudnąć