Gorzki smak sztucznych słodzików. Mogą wyrządzić ogromne szkody

Gorzki smak sztucznych słodzików. Mogą wyrządzić ogromne szkody

Dodano: 
Słodzik (zdj. ilustracyjne)
Słodzik (zdj. ilustracyjne) Źródło: Fotolia / photosiber
Według naukowców z University of South Australia przemysł wart 2,2 miliarda dolarów, który pomaga ludziom schudnąć dzięki sztucznym słodzikom, może przyczyniać się do cukrzycy typu 2.

Niedawno opublikowana recenzja badań prowadzonych przez profesora University of South Australia, Petera Cliftona ujawniła, że ​​osoby używające niskokalorycznych substancji słodzących częściej przybierają na wadze, co jest dokładnym przeciwieństwem oczekiwań konsumentów.

Dzieje się tak pomimo kontrolowanych badań klinicznych wykazujących, że sztuczne substancje słodzące prowadzą do utraty wagi.

Prof. Clifton twierdzi, że w ciągu ostatnich 20 lat nastąpił 200-procentowy wzrost spożycia sztucznych substancji słodzących wśród dzieci, a wśród dorosłych – o 54 procent.

Czytaj też:
6 prostych sposobów, by schudnąć bez stosowania szczególnej diety

Niskokaloryczne słodziki stosuje się zamiast sacharozy, glukozy i fruktozy. Mają intensywny słodki smak bez dodawania kalorii, ale ostatnie badania wykazały potencjalne niekorzystne skutki zdrowotne płynące z ich stosowania. Profesor Clifton twierdzi, że badanie przeprowadzone w USA z udziałem 5158 osób dorosłych przez okres siedmiu lat wykazało, że ci, którzy spożywali duże ilości sztucznych substancji słodzących, przybrali na wadze więcej niż osoby niebędące użytkownikami takich substancji.

„Zwolennicy sztucznych substancji słodzących nie zmniejszają całkowitego spożycia cukru. Używają zarówno cukru, jak i niskokalorycznych substancji słodzących i mogą psychicznie czuć, że mogą sobie pozwolić na ulubioną żywność. Sztuczne słodziki zmieniają także skład bakterii jelitowych, co może prowadzić do przyrostu masy ciała i ryzyka cukrzycy typu 2” – mówi.

Napoje słodzone sztucznymi słodzikami są również powiązane ze zwiększonym ryzykiem śmierci i chorób sercowo-naczyniowych oraz udarami i otępieniem wśród osób starszych, ale nie jest jasne, dlaczego. Profesor Clifton cytuje 13 badań, które badały wpływ spożycia takich napojów na ryzyko cukrzycy typu 2, z których wszystkie nie wykazały powiązania, zwłaszcza pozytywnego. Jedno z badań wykazało, że zastąpienie napojów słodzonych sztucznymi słodzikami odpowiednikami słodzonymi cukrem napojami lub sokami owocowymi wiązało się z 5-7 proc. niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.

„Lepszą opcją niż niskokaloryczne słodziki jest przestrzeganie zdrowej diety, która obejmuje dużo produktów pełnoziarnistych, nabiał, owoce morza, rośliny strączkowe, warzywa i owoce oraz zwykłą wodę” – mówi prof. Clifton.

Czytaj też:
Jak przyzwyczaić się do nowej diety, by nie rzucić jej po tygodniu?

Źródło: eurekalert.org