Mniej białka i siarki w diecie – gwarancją dłuższego życia?

Mniej białka i siarki w diecie – gwarancją dłuższego życia?

Dodano: 
Mięso
Mięso / Źródło: Shutterstock / stockfour
Wydaje się, że wszyscy są zainteresowani jakąś dietą ograniczającą kalorie, aby zwiększyć szanse na dłuższe życie przy mniejszej liczbie chorób przewlekłych. Ale co jeśli możesz uzyskać takie same korzyści związane z długowiecznością bez konieczności jedzenia mniej?

Nowe badania pokazują, że ograniczanie pokarmów bogatych w białko, które naturalnie zawierają wysoki poziom aminokwasów siarkowych, takich jak mięso, nabiał, orzechy i soja, może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jeśli pokażą to przyszłe badania, może to być kolejny krok do poprawy zdrowia i dłuższego życia.

„Przez dziesięciolecia było wiadome, że diety ograniczające aminokwasy siarkowe były korzystne dla długowieczności zwierząt” – powiedział John Richie, profesor nauk o zdrowiu publicznym w Penn State College of Medicine. „Badanie to dostarcza pierwszych dowodów epidemiologicznych, że nadmierne spożycie aminokwasów siarkowych może być związane z chorobami przewlekłymi u ludzi”.

Czytaj też:
Mleko? Tylko pełnotłuste, zwłaszcza dla dzieci

Wczesne badania

W poszukiwaniu innej ścieżki do źródła młodości badacze badali rolę metioniny i cysteiny, dwóch z dziewięciu niezbędnych aminokwasów w ciele, które zawierają siarkę. W probówkach i badaniach na zwierzętach wydaje się, że ograniczenie żywności o wysokiej zawartości aminokwasów siarkowych w diecie opóźniającą starzenie i wydłużającą żywotność. W jednym wczesnym badaniu szczurów ograniczenie metioniny o 80% zwiększyło długość życia szczurów średnio o 43%. Od tego czasu badania potwierdzały tę korzyść.

Ale przełożenie tego niesamowitego wyniku na ludzi byłoby trudne. Aminokwasy siarkowe odgrywają kluczową rolę we wzroście, dlatego ograniczenie pokarmów u szczurów stworzyło karłowate, mniejsze stworzenia, które żyły dłużej z mniejszą liczbą chorób. Oczywiście nie jest to dobry scenariusz dla ludzi, nawet jeśli długowieczność prowadzi do krzyżowania gatunków. Często to, co działa na zwierzętach laboratoryjnych, nie działa u ludzi.

Jednak w analizie badań z 2018 r. Richie i jego zespół stwierdzili, że gdy diety zwierząt w pełni dojrzałych były ograniczone, dorośli uzyskali te same korzyści zdrowotne, nie martwiąc się o opóźnienie wzrostu. Doprowadziło to do obecnego badania, w którym zbadano dietę i biomarkery krwi ponad 11 000 uczestników zebrane w ankiecie dotyczącej zdrowia żywieniowego Amerykanów przeprowadzonej przez Centers for Disease Control and Prevention.

Co wynika z badania?

Wyższe spożycie aminokwasów siarkowych było związane z wyższym wynikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Nie jest to zaskakujące, biorąc pod uwagę wysokie spożycie tłustych potraw, takich jak czerwone mięso, nabiał i inne tłuszcze, które są znanymi czynnikami ryzyka chorób serca.

Czy to wszystko wskazuje na nową ścieżkę do dłuższego życia, czy tylko potwierdza to, co już wiemy o naszych nawykach żywieniowych? To badanie było obserwacyjne i było oparte na ludziach zgłaszających swoje nawyki żywieniowe. I nie analizowano wagi, chociaż inne badania potwierdziły związek między dietą roślinną a utratą masy ciała.

Czytaj też:
Czy powinniśmy jeść więcej białka?

Źródło: edition.cnn.com
 0

Czytaj także