Siemię lniane to coś więcej niż dodatek do śniadania. Może zdziałać wiele dla zdrowia

Siemię lniane to coś więcej niż dodatek do śniadania. Może zdziałać wiele dla zdrowia

Dodano: 
Siemię lniane
Siemię lniane Źródło:Pixabay / PublicDomainPictures
Te pożywne ziarenka zawierają mnóstwo zdrowych dla serca nienasyconych tłuszczów, a także witaminy i minerały.

Siemię lniane to pokarm roślinny, który dostarcza zdrowego tłuszczu, przeciwutleniaczy i błonnika. Niektórzy nazywają je „żywnością funkcjonalną”, co oznacza, że można je spożywać, aby poprawić swoje zdrowie.

Jak pozyskuje się siemię lniane?

Siemię lniane pochodzi z lnu, gatunku uprawianego na całym świecie zarówno ze względu na jadalne nasiona, jak i tkane włókna. Ludzie używali lnu od ponad 30 000 lat, w tym w starożytnym Egipcie i Rzymie. Dziś bez problemu można kupić nasiona lnu w sklepie ze zdrową żywnością. Bardzo często są już w formie zmielonej, co ułatwia ich użycie.

„Całe nasiona lnu, chociaż dłużej przydatne do spożycia, są też trudniej trawione przez organizm. Zmielone siemię lniane jest łatwiejsze do strawienia” – wyjaśnia dietetyk Stefani Sassos.

Właściwości zdrowotne z siemienia lnianego

Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu

Nasiona siemienia lnianego zawierają fitosterole, związki roślinne, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu w organizmie. Powstrzymują układ pokarmowy przed wchłanianiem ogromnych ilości cholesterolu, obniżając w ten sposób jego poziom we krwi. Jak pokazują badania, określona ilość fitosteroli może obniżyć całkowity cholesterol nawet o 10%.

Doskonale wpływa na trawienie

Siemię lniane to cenne źródło błonnika — jedna łyżka zawiera około 3 gramów, czyli 11% dziennego zapotrzebowania. Spożywanie błonnika może pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji przewodu pokarmowego. Wykazano również, że błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów podczas procesu trawienia.

Wspomaga wzrost włosów i paznokci

Zdrowotny „glutek” z siemienia lnianego, pity każdego dnia pomaga zachować mocne włosy i paznokcie. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają odżywić skórę głowy oraz zapobiegają jej wysuszeniu. Po dłuższym czasie spożywania włosy stają się lśniące, a paznokcie przestają się łamać.

Wspomaga zdrowe serce

Siemię lniane jest pełne kwasów tłuszczowych omega-3 i lignanów — związku roślinnego, który może obniżyć ryzyko udaru mózgu. To połączenie może pomóc w utrzymaniu prawidłowej pracy serca. Kwasy tłuszczowe omega-3 pozwalają regulować gospodarkę węglowodanową organizmu oraz ciśnienie krwi.

Jak spożywać siemię lniane?

  • Dodaj mielone siemię lniane do jogurtu lub płatków śniadaniowych
  • Dodaj siemię lniane do ciasta na naleśniki, aby uzyskać bardziej orzechowy smak
  • Dodaj siemię lniane go smoothie, które zepewni zastrzyk białka
  • Użyj oleju lnianego, aby przygotować zdrowy domowy sos sałatkowy.
  • Dopraw pieczone warzywa garścią siemienia lnianego
  • Zastąp jajko: łyżkę siemienia lnianego wymieszaj z 3 łyżkami wody i odstaw do zgęstnienia

Siemię lniane – środki ostrożności

Osoby przyjmujące leki powinny zachować pewne środki ostrożności. Jak wyjaśnia Stefani Sassos, siemię lniane może zmniejszać wchłanianie leków. „Najlepiej spożyć siemię lniane co najmniej godzinę przed lub dwie godziny po podaniu jakiegokolwiek leku. Siemię lniane może również wpływać na krzepnięcie krwi. Porozmawiaj ze swoim lekarzem, jeśli zażywasz leki przeciwzakrzepowe lub inne leki, które spowalniają krzepnięcie krwi” – dodaje ekspertka.

Czytaj też:
Odchudzanie – jak stosować siemię lniane, żeby sobie nie zaszkodzić