Chlorella i spirulina to najpopularniejsze suplementy z alg na rynku. Chociaż obia mają imponujący profil żywieniowy i podobne korzyści zdrowotne, wykazują też kilka różnic. Chlorella i spirulina zawierają podobne ilości tłuszczu, ale rodzaje tłuszczu znacznie się różnią.
Algi są szczególnie bogate w tłuszcze wielonienasycone, zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 to niezbędne tłuszcze wielonienasycone, które są ważne dla prawidłowego wzrostu komórek i funkcjonowania mózgu. Są uważane za niezbędne, ponieważ organizm nie jest w stanie ich wyprodukować. Spożycie tłuszczów wielonienasyconych wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca, zwłaszcza gdy zastępuje się je tłuszczami nasyconymi.
Co jest lepsze: chlorella, czy spirulina?
Obie formy alg zawierają duże ilości składników odżywczych. Jednak chlorella ma wyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A, ryboflawiny, żelaza, magnezu i cynku. Chociaż spirulina może mieć nieco wyższą zawartość białka, niektóre badania sugerują, że zawartość białka w chlorelli jest porównywalna. Wysoki poziom tłuszczów wielonienasyconych, przeciwutleniaczy i innych witamin obecnych w chlorelli daje jej niewielką przewagę odżywczą nad spiruliną. Jednak oferują też swoje własne unikalne korzyści.
Podobnie jak w przypadku wszystkich suplementów, najlepiej porozmawiać z lekarzem przed przyjęciem spiruliny lub chlorelli, szczególnie w dużych dawkach. Jest to szczególnie ważne, ponieważ mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, takimi jak leki rozrzedzające krew. Co więcej, oba suplementy mogą nie być odpowiednie dla osób z określonymi chorobami autoimmunologicznymi.
Czytaj też:
Superfoods dla kobiet – czy już je znasz?