Czy wiesz, że kwiaty koniczyny są jadalne? To cenne zioło dla kobiet

Czy wiesz, że kwiaty koniczyny są jadalne? To cenne zioło dla kobiet

Dodano: 
Czerwona koniczyna
Czerwona koniczyna Źródło:Shutterstock / Hans Verburg
Zamiast szukać tej czterolistnej, skup się na kwiatach koniczyny. Są nie tylko jadalne, ale to również cenne zioło na dolegliwości kobiece.

Sezon na kwiaty koniczyny czerwonej właśnie trwa. Przez wielu uważana za chwast jest w rzeczywistości wartościowym surowcem zielarskim. W medycynie naturalnej stosowana przede wszystkim jako remedium na różne dolegliwości kobiece.

Jakie właściwości ma czerwona koniczyna?

W sklepach zielarskich można kupić herbatkę z czerwonej koniczyny, ale też różnego rodzaju tabletki i kapsułki z wyciągami z koniczyny. Zwykle są sprzedawane jako suplementy, które wspomagają organizm kobiety podczas menopauzy i łagodzą jej przebieg. Ważne jest jednak, aby przyjmowanie tego typu suplementów skonsultować z lekarzem, jeśli stosujesz hormonalną terapię zastępczą.

Czerwona koniczyna (inaczej koniczyna łąkowa) zawiera wiele cennych składników, jednak zwykle wykorzystuje się ją ze względu na działające estrogennie izoflawony. Koniczyna pomaga hamować uderzenia gorąca, redukuje nadmierną potliwość, ma działanie wyciszające, pomaga regulować pracę serca. Ma też dobry wpływ na układ trawienny i wykazuje działanie przeciwzapalne.

Zewnętrznie napary z koniczyny stosuje się m.in. przy obrzękach limfatycznych i przy łagodzeniu zmian skórnych (napar z koniczyny można dodać do kąpieli).

Jak wykorzystać czerwoną koniczynę w kuchni?

Kwiaty czerwonej koniczyny są jadalne i warto wykorzystywać je w letnich potrawach. O ile jako surowiec zielarski wykorzystuje się suszone kwiaty (możesz je suszyć samodzielnie i wykorzystać np. do mieszanek herbat kwiatowych), to świeże kwiaty są doskonałym materiałem kulinarnym.

Przede wszystkim można nimi dekorować dowolne potrawy, także desery. Są zdrowym i efektownym dodatkiem do sałatek. Ale można je też poddawać obróbce termicznej – dorzuć je do zapiekanek, risotto czy porannego omleta z ziołami. Kwiaty koniczyny można także usmażyć w cieście naleśnikowym i podać jako oryginalną przekąskę.

Czytaj też:
Szałwia na gardło: właściwości lecznicze szałwii