Jak pozbyć się szkodników z ogrodu? Naturalne metody

Jak pozbyć się szkodników z ogrodu? Naturalne metody

Dodano: 
Ślimak
Ślimak / Źródło: Unsplash / Martin Vysoudil
Wraz z ciepłymi dniami w twoim ogrodzie pojawiło się mnóstwo ślimaków, mszyc, komarów i innych szkodników? Sprawdź, jak uchronić przed nimi rośliny.

Wiele osób uprawiających choćby mały, przydomowy ogródek ma okresowy problem ze szkodnikami. Są to przede wszystkim ślimaki, ale także mszyce, komary czy larwy owadów. W sklepach istnieje szeroki wybór specyfików owadobójczych, które pozwalają na uporanie się ze szkodnikami. Jednak poza sklepowa chemią mamy także wybór naturalnych środków na bazie roślin.

Jak pozbyć się ślimaków?

Po pierwsze podejmij działania profilaktyczne. Dokładnie osuszaj teren w pobliżu ogrodu, wykaszaj pobliskie rowy oraz czyść grządki z odpadków. Warto także posadzić rośliny, które naturalnie odstraszają ślimaki. Zalicza się do nich nasturcja, płomyk wiechowaty, krwawnik pospolity i wilczomlecz mirtowaty. Jeśli ślimaki zaatakowały już twoje uprawy, użyj wybranego środka do ochrony roślin ze sklepu ogrodniczego.

Naturalne środki ochrony roślin

Na powracający problem ślimaków, a także mszyc, kleszczy i innych insektów eksperci polecają także całą gamę naturalnych specyfików. Zaliczyć można tu m.in.: cebulę i czosnek, chrzan, bez czarny, mniszek, ostróżkę, piołun, czy tatarak. Zaleca się przygotowanie specjalnego naparu, którym następnie pryska się wybrane rośliny.

  • Napar z cebuli. 20 dag łusek cebuli zalać 10 litrami wody. Odstawić na około 15 godzin. Opryskać natychmiast po przecedzeniu.
  • Napar z czosnku. 10 dag dobrze roztartego czosnku zalać 10 litrami wody. Po dokładnym wymieszaniu od razu opryskać rośliny.
  • Napar z mniszka. 30 dag rozdrobnionych korzeni lub pół kilograma świeżych liści zalać 10 litrami ciepłej wody. Odstawić na 2 godziny. Opryskać po przecedzeniu.
  • Napar z piołunu. Kilogram dzień wcześniej zerwanych liści i łodyg gotować kwadrans w niewielkiej ilości wody. Dodać wody do 10 litrów. Opryskać po przecedzeniu.
  • Napar z liści pomidorów. 4 kg świeżych liści lub 2 kg suszu zalać 10 litrami wody. Odstawić na pół godziny. Następnie gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po przecedzeniu dodać pół kostki rozpuszczonego szarego mydła i na każdy litr odwaru dolać 2 litry wody.

Czytaj też:
Ogródek warzywny zapewnia dostęp do świeżych warzyw i ziół. Kiedy go założyć?

Opracowała:
 0

Czytaj także