Jak stosować antybiotyki i kiedy mogą zaszkodzić?

Dodano:
Kobieta zażywa lek Źródło: Fotolia / sebra
Antybiotykoterapia niejednokrotnie uratowała chorym życie. Leki te potrafią skutecznie walczyć z zakażeniami bakteryjnymi, jednak nadmiar antybiotyków powoduje, że bakterie stają się odporne na ich działanie. Co nam grozi, gdy antybiotyki po prostu przestaną działać?

Stosowanie antybiotykoterapii budzi wiele dyskusji, opartych głównie na emocjach, a nie faktach. Zdarza się, że lekarze przepisują antybiotyki w nadmiarze, a pacjenci chętnie przyjmują je bez potrzeby i bez konsultacji lekarskiej. Przy okazji Europejskiego Dnia Wiedzy o Antybiotykach lekarz rodzinny Michał Sutkowski podzielił się wiedzą na temat antybiotyków i wyjaśnił, dlaczego ich zażywanie nie zawsze przynosi korzystne skutki zdrowotne, a wręcz bardzo często szkodzi. Kiedy i jak stosować antybiotyk? – Nie ma skutecznego leczenia infekcji wirusowych antybiotykami. Antybiotyk jest tylko na bakterie – zaznaczył lekarz.

Antybiotyki – dieta, łagodząca objawy niepożądane

Ponieważ podczas antybiotykoterapii doświadczamy różnych, przykrych działań niepożądanych ze strony układu pokarmowego, warto w tym czasie nieco zmodyfikować swoją dietę. Należy pamiętać, że antybiotyki zwalczają bakterie i mogą zaburzać równowagę bakterii w naszym organizmie. Flora jelitowa poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i pomaga układowi immunologicznemu bronić się przed infekcją wirusową. Dlatego tak ważne jest, by podczas antybiotykoterapii sięgać po probiotyki i prebiotyki.

  • Probiotyki to żywe mikroorganizmy powszechnie znane jako „zdrowe bakterie”.
  • Prebiotyki są pokarmem dla pożytecznych bakterii, które żyją w jelitach.

Ważne, by probiotyki i prebiotyki przyjmować w odstępie dwóch godzin od przyjęcia antybiotyku. Szczególnie jeśli chodzi o produkty mleczne, zawierające wapń, który osłabia wchłanianie antybiotyku.

Podczas antybiotykoterapii warto sięgać po takie produkty jak:

  • wszelkiego rodzaju kiszonki,
  • jogurty bez cukru,
  • kefiry,
  • cebula,
  • kwaśne owoce,
  • czosnek.

Dietę bogatą w probiotyki i prebiotyki należy stosować jeszcze przez kilka tygodni po zakończeniu leczenia antybiotykami. Im dłużej trwała kuracja, tym dłużej potrwa odbudowa naturalnej flory jelitowej.

Antybiotyki – czego nie jeść?

Podczas leczenia antybiotykami lepiej zrezygnować z produktów bogatych w cukru (także słodkich owoców), by uchronić się przed kandydozą. Warto wyeliminować także jasne pieczywo i żywność przetworzoną. Niewskazane jest spożywanie dużej ilości błonnika, ponieważ może on utrudnić wchłanianie leku. Jednak po zakończeniu leczenia błonnik pomaga przywrócić właściwą florę jelitową.

Antybiotyk a alkohol – czy można pić?

W czasie leczenia antybiotykami nie należy też spożywać alkoholu. Po pierwsze może on wejść w interakcję z antybiotykiem, osłabiając jego działanie, a po drugie – alkohol zwiększa objawy niepożądane, w postaci bólu brzucha, niestrawności, nudności i wymiotów.

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...