Twój układ odpornościowy zacznie pracować na wysokich obrotach dzięki tej nalewce

Dodano:
Alkohol, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / fot. monticellllo
Mamy hit roku: nalewkę, która wzmocni układ odpornościowy. Przyrządzisz ją z zaledwie kilku naturalnych składników, w tym miodu i imbiru.

Astragalus, znane zioło medycyny chińskiej, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Badania sugerują, że korzeń może wzmocnić odporność na infekcje. Badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że może regulować odpowiedź immunologiczną organizmu.

Badanie z marca 2020 r. wykazało nawet, że przyjmowanie astragalusa w celu zapobiegania infekcji nowym koronawirusem SARS-CoV-2 jest obecnie powszechne w Chinach. Jednak nie ma jeszcze dowodów na to, że zioła mogą pomóc w zwalczaniu SARS-CoV-2 lub choroby COVID-19.

Arcydzięgiel pochodzi z Rosji i wielu części Skandynawii. Korzeń był używany w medycynie chińskiej do wzmocnienia układu odpornościowego oraz leczenia dolegliwości oddechowych i objawów przeziębienia.

Inne kluczowe składniki

Zarówno miód, jak i imbir są silnymi przeciwutleniaczami, które mają również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Miód aktywuje odpowiedź układu odpornościowego na infekcję i zapobiega proliferacji komórek. Kontrolowanie proliferacji komórek jest kluczem do powstrzymania chorobotwórczych wirusów.

Imbir ma działanie przeciwzapalne i może złagodzić ból mięśni.

Przepis uwzględnia także niewielkie ilości rumianku, skórki pomarańczy, cynamonu i kardamonu. Warto pamiętać, że spośród tych samych ilości pomarańczy i skórki to w skórce jest prawie trzy razy więcej witaminy C niż w samym owocu.

Przepis na nalewkę wzmacniającą odporność

Składniki

  • 1 łyżka miodu
  • 28 g suszonego korzenia astragalusa
  • 28 g suszonego korzenia arcydzięgla
  • 14 g suszonego rumianku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion kardamonu
  • 295 ml spirytusu.

Sposób przygotowania

Rozpuść miód w 2 łyżeczkach wrzącej wody. Ostudź.

Połącz miód i kolejne 7 składników w słoiku i zalej alkoholem.

Szczelnie zamknij i przechowuj nalewkę w chłodnym, ciemnym miejscu.

Pozwól nalewce nabrać mocy. Zajmie to około 2-4 tygodni. Regularnie wstrząsaj słoikiem (mniej więcej raz dziennie).

Po przygotowaniu przecedź nalewkę przez muślinową gazę lub filtr do kawy. Przechowuj odcedzoną nalewkę w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Jeśli zechcesz ją spożyć, wymieszaj płyn z gorącą herbatą lub zażyj kilka kropli po przebudzeniu, aby chronić się podczas przeziębienia i grypy.

Źródło: healthline.com
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...