Naukowcy: Ten owoc może chronić przed działaniem promieni UV
Rak skóry jest jednym z największych zagrożeń dla zdrowia. Chociaż od dawna mówi się o negatywnych skutkach promieniowania słonecznego, wiele osób wciąż po macoszemu traktuje ochronę przeciwsłoneczną – nawet, gdy żar leje się z nieba. Znalezienie innych sposobów, niż krem z filtrami UV, ochrony przeciwsłonecznej może być dobrym czynnikiem profilaktyki czerniaka.
Winogrona zmniejszają szkodliwy wpływ promieni UV
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Alabama w Birmingham pod kierunkiem głównego badacza Craiga Elmetsa dotyczyło wpływu spożywania całego proszku winogronowego – co odpowiada 2,25 filiżanek winogron dziennie – przez 14 dni na fotouszkodzenia spowodowane światłem UV. Reakcję skóry badanych na światło UV mierzono przed i po spożyciu winogron przez dwa tygodnie poprzez określenie progowej dawki promieniowania UV, które wywołało widoczne zaczerwienienie po 24 godzinach – minimalną dawkę dla rumienia. Spożycie winogron wskazywało na działanie ochronne – wymagana była większa ekspozycja na promieniowanie UV, aby spowodować oparzenia słoneczne. Analiza biopsji skóry wykazała, że dieta winogronowa była związana ze zmniejszeniem uszkodzeń DNA, mniejszą liczbą śmierci komórek skóry i redukcją markerów stanu zapalnego, które pozostawione bez kontroli razem mogą upośledzać funkcjonowanie skóry i potencjalnie prowadzić do raka skóry.