10 najzdrowszych grzybów na świecie. Które z nich są najbardziej wartościowe dla organizmu?

10 najzdrowszych grzybów na świecie. Które z nich są najbardziej wartościowe dla organizmu?

Dodano: 
Grzyby, zdjęcie ilustracyjne
Grzyby, zdjęcie ilustracyjneŹródło:Shutterstock / New Africa
Co kraj, to obyczaj. Nie wszystkie narody przepadają za grzybami tak jak Polacy, którzy grzybobranie traktują niemal jak sport narodowy. Które gatunki uznawane są za najzdrowsze na świecie?

Jedni uznają tylko pieczarki. Czasem też sięgną po boczniaki i kurki – jeśli pojawią się w supermarkecie. Inni zaś z zapałem wybierają się z samego rana do lasu, by w spokoju samodzielnie zbierać ulubione gatunki grzybów.

Wbrew pozorom na świecie grzybobranie wcale nie jest popularne, choć oprócz Europejczyków niezwykle doceniają je mieszkańcy wschodnich części globu.

W Medycynie Chińskiej wiele gatunków grzybów od zarania dziejów doceniano z powodu właściwości leczniczych, a współczesne odkrycia naukowe potwierdziły, że rzeczywiście mogą być skuteczne w przeciwdziałaniu niektórym chorobom.

Trufle działają jak... marihuana, a kurki mają więcej beta-karotenu niż marchewki

Włosi stawiają na piedestał trufle, które mogą poprawiać nastrój i działać podobnie do... marihuany, choć nie zawierają żadnych psychodelicznych składników. Mieszkańcy naszego kraju powinni zaś docenić zwłaszcza kurki, które mają więcej beta-karotenu niż marchewki. Niestety bardzo łatwo pomylić je z niejadalną lisówką pomarańczową, która jest bardzo do nich podobna.

facebook

Które grzyby są najzdrowsze na świecie? 10 najpopularniejszych gatunków

Shitake obniżają cholesterol, zapobiegają nadciśnieniu i działają przeciwnowotworowo

Zawierają antynowotworowy lentian, który w Japonii stosowany jest wspomagająco w leczeniu pacjentów onkologicznych. Są dobrym źródłem witaminy D, mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a także chronią przed nadciśnieniem i wieloma chorobami cywilizacyjnymi. W Medycynie Dalekiego Wschodu grzyby shitake uznawane są za „eliksir życia”.

Reishi obniżają poziom cukru i trójglicerydów oraz chronią przed alzheimerem

W Chinach uznaje się je za... lek o działaniu przeciwgrzybicznym, antybakteryjnym, przeciwwirusowym i antynowotworowym. Badania opublikowane na łamach „Bioorganic & Medicinal Chemistry” wykazały, że dzięki zawartym w nich polisacharydach można wzmacniać funkcjonowanie naczyń krwionośnych, a na dodatek mogą obniżać poziom trójglicerydów i cukru we krwi.
Natomiast za sprawą triterpenoidom kwasu ganoderowego grzyby reishi mogą zapobiegać przerzutom guzów nowotworowych i ograniczać wzrost komórek rakowych – potwierdzają naukowcy w „Pharmacological Reports”.
Reishi mogą też chronić przed rozwojem wielu chorób neurodegeneracyjnych takich jak np. choroba Alzheimera.

Boczniaki chronią przed rakiem piersi, zmniejszają guzy nowotworowe i hamują tempo starzenia się organizmu

Doskonale nadają się do przyrządzenia grzybowych „schabowych”, w których  nie ma ani grama mięsa. Zawierają działający antynowotworowo pleuran oraz silny przeciwutleniacz – ergotioneinę chroniącą komórki przed uszkodzeniami. Dzięki niej można ograniczyć tempo starzenia się całego organizmu i dłużej cieszyć się zdrowiem i młodością.

Grzyby Porcini działają przeciwzapalnie

Badania opublikowane na łamach „The Lancet” wskazują, że te uwielbiane zwłaszcza przez Włochów grzyby (bez których mieszkańcy Italii nie wyobrażają sobie aromatycznego risotto), działają przeciwzapalnie, a dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy mogą sprzyjać długowieczności.

Pieczarki obniżają cholesterol i normują poziom glukozy

Najcenniejsza jest w nich tyrozynaza, która chroni DNA przed uszkodzeniami. Popularne pieczarki sprzyjają także zmniejszeniu poziomu „złego” cholesterolu (frakcji LDL) w organizmie. Mogą też regulować stężenie glukozy we krwi.

Kurki mają więcej beta-karotenu niż marchewki lub pomidory

Są niskokaloryczne, w 100 g mają około 32 kcal. Dobrze działają na układ nerwowy i są wartościowym źródłem witamin z grupy B. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że mają więcej beta-karotenu niż marchewka lub pomidor. Dzięki właściwościom antybakteryjnym mogą przeciwdziałać nawet bakteriom gronkowca złocistego.

Maitake pomagają w walce z insulinoopornością i cukrzycą

Te mało popularne w Polsce grzyby są szczególnie wskazane dla osób, które cierpią na cukrzycę, choć ich spożywanie diabetycy powinni skonsultować z lekarzem – przekonują naukowcy na łamach „Diabetes, obesity & metabolism”. Pomagają regulować metabolizm i utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Działają też przeciwwirusowo i antynowotworowo. Warto po nie sięgnąć, jeśli czujemy się osłabieni i zestresowani.

Shimei na astmę i wspomaganie układu odporności

Grzyby te mają właściwości antyalergiczne i mogą pomagać osobom, które mają problem z napadami astmy (zawdzięczają to obecności beta-glukanów). Działają przeciwnowotworowo i mają dobry wpływ na cały system immunologiczny.

Trufle poprawiają nastrój jak... marihuana bez właściwości halucynogennych

Takie efekty może dać zawarty w truflach – zwłaszcza czarnych – anandamid (AEA). Włoskim naukowcom udało się udowodnić, że za sprawą tego składnika grzyby te mogą mieć właściwości przeciwdepresyjne, doskonale poprawiają nastrój, a ich działanie można porównać do... marihuany, choć nie wpływają na psychikę jak THC w konopiach indyjskich. Mogą za to dobrze uśmierzać ból.

Chaga leczą rany i nadają się do robienia naparów

Działają ochronnie na błonę śluzową żołądka. Mogą przyspieszać gojenie się ran. Mają właściwości przeciwzapalne i wspomagają funkcjonowanie jelit. Na Syberii i we wschodnich częściach Rosji często przyrządza się z nich wywary, dzięki którym można obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Te lekko słodkie grzyby ułatwiają także koncentrację i działają dobrze na pamięć.
Czytaj też:
Mylili smardze z toksycznymi grzybami. Efekt? 20 razy więcej przypadków SLA
Czytaj też:
Zaczął się sezon na grzybobranie – GIS ostrzega przed zatruciami. Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych?

Źródło: Zdrowie WPROST.pl