Masz trądzik? Koniecznie jedz te produkty

Masz trądzik? Koniecznie jedz te produkty

Dodano: 
Trądzik na policzkach
Trądzik na policzkach Źródło:Pexels / Anna Nekrashevich
Badania wskazują, że trądzik występuje częściej w społeczeństwach rozwiniętych, niż tam, gdzie stosuje się tradycyjną dietę. Okazuje się, że niekorzystny wpływ na stan skóry ma spożywanie pewnych produktów. Dowiedz się co jeść, żeby pozbyć się trądziku.

Naukowcy stwierdzili, że spożywanie węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym ma niekorzystny wpływ na stan skóry. Po ich zjedzeniu gwałtownie podnosi się poziom glukozy, co powoduje wyrzut insuliny. Może to zapoczątkować szereg zmian hormonalnych, które pobudzają funkcję wydzielniczą gruczołów łojowych i powodują powstawanie pryszczy.

Ogranicz mleko i produkty mleczne!

Po spożyciu produktów mlecznych w organizmie zachodzą podobne procesy jak po zjedzeniu tych, o wysokim indeksie glikemicznym. Mleko jest też źródłem substancji o budowie steroidowej, które są prekursorami hormonów androgennych, regulujących m.in. wydzielanie łoju.

Zrezygnuj z nadmiaru kwasów tłuszczowych!

Zachodnia dieta dostarcza nadmiernej ilości kwasów tłuszczowych omega-6. Nadmierne spożycie tego rodzaju kwasów zwiększa wytwarzanie mediatorów prozapalnych, co powiązano z rozwojem trądziku.

Włącz te produkty do diety!

Najnowsze badania wskazują, że w diecie osób zmagających się z trądzikiem nie powinno zabraknąć:

Karotenoidów

Karotenoidy mają działanie antyoksydacyjne, chronią organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, których nadmiar w organizmie wiąże się z występowaniem wielu chorób przewlekłych, w tym trądziku. Najpopularniejszymi karotenoidami występującymi w diecie są ß-karoten i likopen. W ß-karoten obfitują: boćwina, brokuły, cykoria, dynia, jarmuż, marchew, papryka czerwona, natka pietruszki, szczaw i szpinak, a także melony, brzoskwinie i morele. Źródłem likopenu są: pomidory, papryka i marchewka.

Witaminy E

Witamina E spowalnia procesy starzenia skóry i wspomaga gojenie się ran. Wykazuje także działanie przeciwzapalne. Źródłem witaminy E są oleje roślinne i orzechy, zwłaszcza migdały i orzechy laskowe, oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.

Cynku

Cynk wpływa korzystnie na metabolizm kolagenu i ułatwia regenerację skóry. Uczestniczy w wytwarzaniu substancji regulujących funkcje wydzielnicze skóry, odpowiedzialne m.in. za ilość wytwarzanego łoju. Znajdziemy go w mięsie, jajach, nasionach słonecznika, dyni, kiełkach, otrębach pszennych, czosnku, cebuli, rybach i ostrygach.