Dieta odchudzająca na bazie mrożonek. Czy jest zdrowa?

Dieta odchudzająca na bazie mrożonek. Czy jest zdrowa?

Dodano: 3
Mrożone brokuły, zdj. ilustracyjne
Mrożone brokuły, zdj. ilustracyjne Źródło: Fotolia / bravissimos
Dieta odchudzająca wymaga komponowania codziennego jadłospisu ze zdrowych i jak najmniej przetworzonych produktów. Mrożonki idealnie wpisują się w tę zasadę i nie tylko pozwalają zdrowo chudnąć, ale są też sposobem na dostarczenie do organizmu sporej porcji witamin oraz minerałów.

Czy można jeść mrożonki na diecie? Jak najbardziej tak, ale warto zwracać uwagę na kilka ważnych szczegółów podczas ich wyboru. Dowiedz się, jakie mrożonki zapewnią Ci szybkie i zdrowe odchudzanie oraz dlaczego warto włączyć je do swojego codziennego menu.

Dieta na odchudzanie – podstawowe zasady

Dieta odchudzająca powinna być nie tylko niskokaloryczna, ale także dopasowana do indywidualnych potrzeb naszego organizmu. W przypadku osób zdrowych, u których nie występują schorzenia współtowarzyszące nadwadze np. cukrzyca typu 2 oraz nadciśnienie tętnicze, a także utrudniające odchudzanie zaburzenia hormonalne lub problemy na tle emocjonalnym, które sprzyjają niekontrolowanemu przybieraniu na wadze oraz podjadaniu, najlepiej zastosować się do zasad zdrowego odżywiania i wybrać dietę z deficytem kalorycznym, który nie będzie przekraczał 500 kcal. To wystarczy, aby harmonijnie schudnąć i uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, które są skutkiem ubocznym stosowania głodówek oraz diet, których kaloryczność jest niższa niż 1000 kcal.

Skuteczna dieta odchudzająca. Mrożonki a dieta

Czy mrożonki są zdrowe? Tak, ale pod warunkiem, że sięgamy jedynie po prawidłowo przechowywane, naturalne produkty bez żadnych dodatków. Dania mrożone nie są polecane zarówno dla osób na diecie, jak i osób, które nie muszą na co dzień liczyć kalorii.

Mrożone warzywa i mrożone owoce mogą być podstawą diety odchudzającej z kilku powodów. Przede wszystkim dostarczają one do organizmu znacznie więcej cennych witamin i minerałów niż świeże warzywa, które często się przez długi czas transportowane i przechowywane w nieodpowiednich warunkach. W skrzynkach, w których przechowuje się warzywa, często pakowane w folię (warzywa importowane) łatwo rozwijają się szkodliwe mikroorganizmy np. zarodniki grzybów i pleśni. Warto sięgać po mrożonki przede wszystkim poza sezonem, bo wówczas problem z zakupem wysokiej jakości świeżych warzyw jest największy.

Mrożonki powstają ze świeżych, dojrzałych warzyw oraz owoców, które są blanszowane oraz zamrażane. W ten sposób ogranicza się rozwój szkodliwych bakterii i innych chorobotwórczych mikroorganizmów. Pakowanie mrożonek odbywa się w atmosferze ochronnej, a ich transport oraz przechowywanie w sklepie powinny zawsze podlegać wnikliwej kontroli organów nadzorujących. W większości przypadków tak właśnie jest i do sklepów trafiają zdrowe, niskokaloryczne warzywa i owoce, z których możemy przygotować wiele samczych dań głównych oraz zdrowych deserów. Warto wiedzieć, że owoce, które najczęściej dostępne są w formie mrożonek np. maliny, truskawki, jagody lub wiśnie zaliczane są do owoców niskokalorycznych, więc nie musimy się obawiać, że po ich spożyciu zaczniemy przybierać na wadze.

Ryby mrożone – czy są zdrowe?

Mrożonki to nie tylko warzywa i owoce, ale także ryby. W tym przypadku szczególnie trzeba zwracać uwagę na pochodzenie produktu oraz jego jakość. Nieapetycznie wyglądające, zeschnięte lub oblepione lodem i szronem filety rybne lepiej pozostawić w ladzie mroźniczej. To samo tyczy się ryb w formie panierowanych paluszków, nuggetsów i innych dań rybnych. Problematyczne mogą okazać się też mrożone owoce morza, których też lepiej unikać na diecie.

Jak kupić dobrą mrożonkę?

Chcąc włączyć mrożonki do swojej diety, trzeba nauczyć się prawidłowo je wybierać. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na skład, datę ważności oraz sprawdzić, czy zawartość opakowania nie skleiła się w jedną bryłę, bo może to świadczyć o tym, że produkt uległ rozmrożeniu. Patentem na zdrowe mrożonki jest też wybieraniem produktów, które znajdują się na samym dnie lad mroźniczych, bo właśnie tam układane są najświeższe produkty, które dodatkowo nie są narażone na ciągły kontakt z wysoką temperaturą podczas otwierania lady mroźniczej; często klienci sklepów zapominają też o prawidłowym zamknięciu zamrażarki, więc ułożone na samej górze produkty mogą ulegać częściowemu rozmrożeniu.

Sprawdź, jak nie przytyć przez weekend:

Aktywnie spędzaj czas
Nie chodzi o to, by zrobić sobie bardzo intensywny, wielogodzinny trening, bo taki nagły szok dla organizmu może znacznie wzmocnić apetyt i być wymówką dla obżarstwa ("skoro tyle kalorii spaliłem, to teraz mogę się porządnie najeść"). Znajdź aktywności, które możesz wykonywać w czasie wolnym, których nie możesz robić w dni robocze, a dzięki którym możesz czuć się szczęśliwszy i podejmować zdrowsze decyzje. Przykład? Włącz muzykę i tańcz, pobaw się z dziećmi na placu zabaw, zorganizuj wycieczkę do lasu. Wiele badań wskazuje, że ekspozycja na zielone środowisko poprawia nastrój, a ludzie w dobrych nastrojach zwykle jedzą mniej.

Wyśpij się
Jeśli w ciągu tygodnia pozbawiono cię snu, weekendy to świetny czas na nadrobienie zaległości. Wiemy, że utrata snu wiąże się z przybraniem na wadze. Mimo wszystko nie przesadź! Nie chodzi przecież o to, by cały dzień przeleżeć w łożku. Wówczas nie uda ci się zrealizować pierwszego punktu.

Skup się na śniadaniu
Zjedzenie śniadania może zmniejszyć liczbę kalorii, które jesz przez resztę dnia. Przede wszystkim dlatego, że obfite w błonnik i białko śniadanie nie spowoduje nagłego skoku i spadku poziomu cukru we krwi. Poza tym dobrze rozpoczęty dzień trudniej... zepsuć. W weekendy staraj się celebrować swoje posiłki. Spraw, by były wyrafinowane i luksusowe. Śniadanie na start z aromatyczną kawą brzmi jak dobry plan.

Obmyśl strategię
W tygodniu częściej spożywamy posiłki w samotności, np. przy biurku w pracy czy w kuchni o świcie. W weekendy natomiast częściej spotykamy się z rodziną i znajomymi, imprezujemy, zapraszamy gości. W towarzystwie zdecydowanie łatwiej jest sobie pofolgować, szczególnie jeśli nasi towarzysze lubią sobie pojeść. Dobrze więc przygotować się wcześniej. Np. sprawdzić menu online i podjąć decyzję, jakie danie się zamówi.

Panuj nad alkoholem
Pijąc alkohol, przyjmujesz puste kalorie, a twój apetyt może wzrosnąć, abyś mógł jeść więcej. Jeśli przesadzisz i poczujesz się źle następnego dnia, bardziej prawdopodobne jest, że sięgniesz po niezdrowe jedzenie przez resztę weekendu. Jednym ze sposobów na ograniczenie konsumpcji napojów wyskokowych jest naprzemienne picie szklanki wody gazowanej i alkoholu.

Zaplanuj kolejny tydzień
Weekend to doskonały moment, by zaplanować cały kolejny tydzień: rozpisz dietę, zrób listę zakupów i przygotuj to, co możesz zrobić wcześniej, by w tygodniu zaoszczędzić czas. Zaplanuj także treningi, dzięki czemu łatwiej będzie ci później znaleźć na nie czas między codziennymi obowiązkami.

Nie zapominaj o swoich celach
Dla wielu osób weekend jest czasem na przerwę od standardowego sposobu jedzenia w ciągu tygodnia. Ale zachowywanie się tak, jakby zdrowe odżywianie było „włączone” w ciągu tygodnia, a „wyłączone” w weekendy to pewny przepis na zwiększenie masy ciała.

Uprawiaj seks
Kiedy jak nie w weekend? I pamiętaj, że może to być naprawdę dobry sposób na spalenie mnóstwa kalorii!
Czytaj też:
Próbujesz schudnąć, a waga stanęła w miejscu? 3 rzeczy, które warto teraz zrobić

Źródło: Zdrowie WPROST.pl