Cudowne właściwości pistacji

Cudowne właściwości pistacji

Dodano: 
Pistacje
Pistacje / Źródło: Unsplash / Joanna Kosinska
Pistacje bardzo często możemy znaleźć w sklepach spożywczych, które sprzedają bakalie na wagę. Większość z nas omija je jednak szerokim łukiem ze względu na cenę. Orzechy te potrafią kosztować nawet 50 zł/kg. Oto kilka dobrych powodów, by kupić chociaż garstkę.

Pistacje, to nieduże, zielone orzechy, sprzedawane na ogół w łupinach. Są nie tylko bardzo smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe. Zawierają zdrowe tłuszcze i są dobrym źródłem białka, błonnika i przeciwutleniaczy. Pistacje możemy znaleźć też w wielu różnych produktach, są dodawane do potraw i deserów. Ogromną popularnością cieszą się lody pistacjowe o charakterystycznym, zielonawym kolorze.

Pistacje – skład

Pistacje są bogate w białko, błonnik i przeciwutleniacze. Mają także kilka innych ważnych składników odżywczych, w tym witaminę B6 i potas.

Na szczególną uwagę zasługuje witamina B6. Lista jej zalet zdaje się nie mieć końca. Oto kilka najciekawszych funkcji witaminy B6:

  • pomaga zachować nieskazitelną skórę i opóźnia procesy starzenia się,
  • odgrywa kluczową rolę w usuwaniu niepożądanych substancji chemicznych z organizmu,
  • poprawia stan naczyń krwionośnych,
  • ma pozytywny wpływ na produkcję „dobrych hormonów”, takich jak serotonina,
  • poprawia samopoczucie i koncentrację,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji,
  • jest niezbędna do wytworzenia hemoglobiny we krwi, a to oznacza, że zapobiega anemii,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej,
  • łagodzi stany zapalne.

Pistacje – właściwości prozdrowotne

Oto kilka najważniejszych właściwości pistacji:

  • Pistacje są jednymi z najbardziej bogatych w przeciwutleniacze orzechów. Są bogate w luteinę i zeaksantynę, które wspomagają zdrowie oczu. Powszechnie wiadomo, że przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i rozwój wielu poważnych chorób, np. chorób serca czy nowotworów.
  • Pistacje zawierają mniej kalorii niż pozostałe orzechy. Ich dodatkową zaletą jest ilość białka. Ponieważ białko stanowi około 20 proc. ich masy, pistacje są na drugim miejscu po migdałach, jeśli chodzi o zawartość białka. Zawierają także sporo błonnika pokarmowego, co w połączeniu z dużą ilością białka daje uczucie sytości. Oznacza to, że pistacje mogą być dobrym elementem diety odchudzającej.
  • Pistacje są doskonałym źródłem aminokwasu L-argininy, który przekształca się w tlenek azotu w organizmie. Powoduje on rozszerzenie naczyń krwionośnych poprzez sygnalizowanie relaksacji gładkich komórek śródbłonka. Oznacza to, że pistacje mogą mieć pozytywny wpływ na naczynia krwionośne.

Pistacje są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy, błonnika, białka, przeciwutleniaczy i różnych składników odżywczych, w tym witaminy B6 i potasu. Warto włączyć je do codziennej diety w rozsądnych ilościach.

/ Źródło: HealthLine/Medical News Today/Health

Czytaj także

Czytaj także