Naukowcy: Ten rodzaj żywności najbardziej szkodzi twojemu sercu

Naukowcy: Ten rodzaj żywności najbardziej szkodzi twojemu sercu

Dodano: 
Kobieta z frytkami
Kobieta z frytkami Źródło: Fotolia / Autor: augustino
Ostatnie badanie przeprowadzone przez Centra Kontroli i Prewencji Chorób wykazało związek między spożywaniem żywności wysoce przetworzonej a pogorszeniem zdrowia serca. Ten rodzaj żywności na ogół nie zawiera błonnika i składników odżywczych.

Naukowcy odkryli, że żywność wysoce przetworzona, taka jak napoje gazowane i słone przekąski może negatywnie wpływać na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Przyjrzeli się wynikom 13446 dorosłych w wieku 20 lat i starszych, którzy przez 24 godziny monitorowali dietę i odpowiedzieli na pytania dotyczące ich zdrowia sercowo-naczyniowego.

Czytaj też:
Kalorie w menu sieci fast food – efekt krótkoterminowy

5 procent to już problem

Okazuje się, że na każde 5 procent wzrostu kalorii w spożytej żywności wysoce przetworzonej nastąpił spadek ogólnego stanu zdrowia układu krążenia. Ponadto naukowcy odkryli, że dorośli, którzy spożywali około 70 procent kalorii z żywności wysoce przetworzonej mieli o połowę mniejsze szanse na „idealne” zdrowie układu krążenia w porównaniu z osobami, które spożywały 40 procent lub mniej kalorii z żywności wysoce przetworzonej.

Napoje bezalkoholowe, słone przekąski, ciastka, ciasta i nuggetsy z kurczaka to tylko niektóre przykłady. „Zdrowa dieta odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia serca i naczyń krwionośnych” – powiedział dr Zefeng Zhang, epidemiolog w CDC. „Żywność wysoce przetworzona często wypiera tę zdrowszą, bogatą w składniki odżywcze, taką jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i chude białko, które silnie wiążą się z dobrym zdrowiem serca”.

Aby zdefiniować zdrowie serca, naukowcy wykorzystali popularny w USA miernik siedmiu ważnych czynników ryzyka: ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, używania wyrobów tytoniowych, zdrowego odżywiania, masy ciała i odpowiedniej aktywności fizycznej.

Czytaj też:
Jeszcze możesz zrzucić 10 kg do Sylwestra. Zacznij już dziś

Jakość kalorii a ilość kalorii?

Eksperci zauważają, że badania oparte na dziennikach żywności i wywiady mają swoje ograniczenia. „Tego typu badania mogą dostarczyć jedynie wskazówek na temat tego, czy żywność wysoce przetworzona zwiększa ryzyko zawału serca, udaru mózgu lub innej choroby sercowo-naczyniowej” – podała specjalistka Bonnie F. Liebman. „Potrzebujemy więcej badań, w których uczestnicy faktycznie jedzą wysoce przetworzoną żywność, aby sprawdzić, czy podnosi ona ciśnienie krwi, cholesterol lub inne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych” – powiedziała.

Liebman mówi, że wcześniej przeprowadzono tylko jedno takie badanie. „Stwierdzono, że uczestnicy dostarczali więcej kalorii i przybrali na wadze kiedy spożywali żywność wysoce przetworzoną zamiast nieprzetworzonej” – powiedziała.

Dr Lauri Wright, rzeczniczka Akademii Żywienia i Dietetyki powiedziała, że nie była zaskoczona odkryciami. Podała, że kiedy konsumpcja żywności wysoce przetworzonej rośnie, zdrowie serca maleje, ponieważ żywność wysoce przetworzona ma zazwyczaj niską zawartość błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie jest bogata w sól, cukier i tłuszcz” – wyjaśniła.

„Nowe badania stanowią uzupełnienie rosnącej liczby dowodów na wpływ żywności wysoce przetworzonej” – mówi dietetyk dr Barbara Davis. „W 2012 r. inne badanie wykazało również negatywny wpływ żywności wysoce przetworzonej na zdrowie – ludzie nie tylko jedzą więcej i przybierają na wadze, ale nie spełniają swoich wymagań żywieniowych” – powiedziała Davis. „Zasadniczo jest coraz więcej osób z nadwagą i otyłością, które są niedożywione!”.

„Kluczem jest umiar i mądrość w spożywaniu przetworzonej żywności obok zdrowych pełnowartościowych produktów spożywczych - dużo owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych. Dzięki tej strategii możesz podawać swojej rodzinie ulubione pokarmy, jednocześnie maksymalizując spożycie potrzebnych składników odżywczych. Staraj się przygotowywać więcej posiłków w domu” – dodała Wright. „Opieraj swoje posiłki na pełnowartościowych produktach spożywczych, w tym warzywach, fasoli i pełnych ziarnach”.

Czytaj też:
Czym jest dieta pięciu kęsów i czy pozwala schudnąć?

Źródło: healthline.com