Dlaczego kofeina może ograniczać przyrost masy ciała?

Dlaczego kofeina może ograniczać przyrost masy ciała?

Dodano: 
kawa i migdały
kawa i migdałyŹródło:Pixabay / Mimzy
Według nowego badania na szczurach spożywanie kofeiny może zrównoważyć niektóre niezdrowe konsekwencje diety indukującej otyłość.

Naukowcy z University of Illinois w Urbana-Champaign karmili szczury dietą wysokotłuszczową i cukrową. Następnie podali części kofeinę wyekstrahowaną z herbaty, a pozostałym bezkofeinową herbatę. Szczury, które spożywały ekstrakt z kofeiny, zyskały 16 proc. mniej masy i 22 proc. mniej tkanki tłuszczowej niż te, które spożywały bezkofeinową. Działanie przeciw otyłości było podobne u szczurów, które spożywały syntetyczną kofeinę lub kofeinę ekstrahowaną z kawy. Badając komórki szczurów, naukowcy odkryli, że kofeina wywiera niektóre ze swoich efektów poprzez zmianę ekspresji niektórych genów.

Czytaj też:
Musisz iść do łazienki po kawie? Sprawdź, dlaczego

Kofeina zmniejszała akumulację tkanki tłuszczowej

Zespół karmił sześć grup szczurów dietą wysokotłuszczową i cukrową przez 28 dni. Ponadto uzupełnił dietę pięciu grup jedną z następujących: kofeiną syntetyczną, herbatą zawierającą kofeinę, kofeiną ekstrahowaną z yerba mate, kofeiną pozyskiwaną z kawy i herbatą bezkofeinową. Ilość kofeiny była równa ilości spożywanej przez ludzi po wypiciu 4 filiżanek kawy dziennie.

Po 28 dniach zaobserwowano wyraźną różnicę w beztłuszczowej masie ciała wśród sześciu grup szczurów. Szczury, które spożywały kofeinę z dowolnego źródła, zyskały mniej tkanki tłuszczowej niż ich odpowiedniki w grupie bezkofeinowej. Istniał ścisły związek między magazynowaniem lipidów w komórkach tłuszczowych, przyrostem masy ciała i wzrostem tkanki tłuszczowej.

Odkrycia zwiększają wiedzę na temat potencjału yerba mate w walce z otyłością. Jest to dodatek do innych korzyści zdrowotnych wynikających z witamin, flawonoidów i związków fenolowych w herbacie ziołowej.

Kofeina zmienia ekspresję genów

Oprócz badania wpływu różnych form kofeiny na żywe szczury, naukowcy zbadali wpływ na kultury komórkowe. Testy wykazały, że gromadzenie się lipidów w komórkach tłuszczowych zmniejszyło się o 20-41 proc., niezależnie od rodzaju kofeiny. Badanie genów istotnych dla metabolizmu lipidów i otyłości wykazało również, że kofeina zmniejsza ekspresję niektórych genów: kodujących syntezę kwasów tłuszczowych i lipazę lipoproteinową, enzym odgrywający kluczową rolę w rozkładzie trójglicerydów. Wszystkie trzy rodzaje kofeiny znacznie zmniejszyły ekspresję obu genów nawet o kilkadziesiąt procent.

Czytaj też:
Czy kawa odwadnia?

Źródło: medicalnewstoday.com