Szpinak z całą pewnością można zaliczyć do grona superżywności, czyli produktów spożywczych, które mają wspaniały wpływ na zdrowie. Te małe, zielone listki zawierają mnóstwo białka, żelaza, witamin i minerałów. Poprawiają stan włosów i skóry, korzystnie oddziałują na układ krążenia. Są niepozorne i przez wiele osób niedoceniane.
Jakie dania można przygotować ze szpinakiem w roli głównej? Daria Ładocha pokazała, jak zrobić sałatkę szpinakową z truskawkami, kozim serem, orzechami i sosem jeżynowym.
Szpinak – właściwości prozdrowotne
-
Szpinak i inne zielone warzywa zawierają chlorofil, który jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników – spowalnia procesy starzenia się organizmu i zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych.
-
Szpinak zawiera przeciwutleniacz kwas alfa-liponowy (ALA), który obniża poziom glukozy, zwiększa wrażliwość na insulinę i zapobiega stresowi oksydacyjnemu.
-
Szpinak jest doskonałym źródłem beta-karotenu, przeciwutleniacza, który kojarzy nam się głównie z pomarańczowymi i czerwonymi warzywami. Beta-karoten chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i opóźnia procesy starzenia. Ma też korzystny wpływ na wzrok.
-
Potas, zawarty w szpinaku, może pomóc zredukować działanie sodu w organizmie. Niskie spożycie potasu może być tak samo ważnym czynnikiem ryzyka rozwoju wysokiego ciśnienia krwi, jak wysokie spożycie sodu (soli).
-
Witamina K zawarta w szpinaku wspomaga układ krążenia, znacząco regulując procesy krzepnięcia krwi.
- Witamina C sprzyja produkcji kolagenu, zapewniając piękny i młody wygląd, a także chroniąc organizm przed infekcjami.
Warto włączyć szpinak do codziennej diety, ponieważ jest łatwo dostępny, niskokaloryczny, tani i bogaty w składniki odżywcze.
Czytaj też:
Jak obniżyć ciśnienie bez leków? 5 naturalnych metod
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost