Witamina K jest jedną z tych witamin, którymi raczej nie zaprzątamy sobie głowy. Zdecydowanie częściej suplementujemy witaminę D i C. Prawdą jest, że do niedoboru witaminy K dochodzi wyjątkowo rzadko, jednak nie jest to niemożliwe. Istnieją pewne czynniki ryzyka, która zwiększają szanse wystąpienia groźnego niedoboru. Wystarczy np. bardzo źle się odżywiać. Już sam fakt, że noworodkom tuż po urodzeniu podaje się tę witaminę, świadczy o tym, że jest naprawdę bardzo ważna.
Witamina K wpływa także na proces wiązania wapnia, dlatego odpowiada również za mocne kości i zęby. Przeciwdziała zwapnieniu tętnic.
Czytaj też:
Jak podwyższyć krzepliwość krwi?
Niedobór witaminy K – sprawdź, czy problem dotyczy ciebie
Niedobór witaminy K jest rzadki, ale bardzo niebezpieczny. Osoby, które podejrzewają u siebie zaniżony poziom tej witaminy powinny wykonać szczegółowe badania i rozpocząć suplementację.
Niedobór witaminy K może dotyczyć ciebie, jeśli:
-
w twojej diecie występuje niewiele warzyw, a przede wszystkim zielonych warzyw liściastych, takich jak: szpinak, jarmuż, natka pietruszki czy sałata,
-
unikasz fermentowanych produktów, takich jak: sery dojrzewające,
-
jesz niewiele nabiału i mięsa,
-
unikasz oleju roślinnego i ryb,
-
zmagasz się z osteoporozą,
-
jesteś w ciąży,
-
karmisz piersią,
-
prowadzisz dietę niskotłuszczową,
-
chorujesz na mukowiscydozę,
-
przyjmujesz lub niedawno przyjmowałeś antybiotyki,
-
cierpisz na zespół złego wchłaniania.
Niedobór witaminy K daje kilka objawów. Odpowiedz szczerze na kilka pytań, by dowiedzieć się, czy masz podstawy do niepokoju:
-
Czy podejrzewasz u siebie zaburzenia krzepliwości? Po pobraniu krwi długo musisz przytrzymywać gazik w miejscu wkłucia?
-
Zdarzają ci się krwotoki z nosa bez powodu?
-
Twoje dziąsła krwawią i to nie tylko w trakcie szczotkowania zębów?
-
Masz tendencję do powstawania krwiaków i siniaków nawet przy niewielkim urazie?
-
Masz obfite miesiączki? A może trwają one bardzo długo?
-
Masz wrażenie, że twoje rany dłużej się goją?
-
Twoje kości są łamliwe?
Pamiętaj, że do krwotoków może także dojść wewnątrz, a to jest szczególnie niebezpieczne!
Czytaj też:
Dlaczego warto suplementować witaminę B12?
Witamina K – dlaczego jest tak ważna?
Witamina K należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i pełni w ludzkim organizmie kilka istotnych punkcji. Przede wszystkim wspomaga produkcję białek, nazywanych czynnikami krzepnięcia, które odpowiadają za tamowanie krwawień. Dzięki temu, że nasza krew potrafi krzepnąć, nie wykrwawiamy się w wyniku drobnych skaleczeń i urazów. Witamina K chroni też przed powstawaniem samoistnych krwawień wewnętrznych i zewnętrznych. Niedobór witaminy K może więc doprowadzić do stanu zagrożenia życia.
Noworodkom w pierwszych godzinach życia podaje się witaminę K, by uniknąć niebezpiecznej choroby krwotocznej.
Czytaj też:
Zacznij jeść jedno awokado dziennie i sprawdź, co się stanie
Witamina K – dieta i suplementacja
Na szczęście witaminę K można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Aby zapobiec niedoborowi warto sięgać po:
-
zielone warzywa liściaste,
-
jajka,
-
ryby,
- ziemniaki,
- brokuły,
-
wątróbkę wołową lub wieprzową,
-
soję,
-
awokado,
-
sery dojrzewające.
Na rynku dostępne są też suplementy diety z witaminą K i choć można je kupić bez recepty, warto wcześniej omówić z lekarzem optymalne dawkowanie, ponieważ zarówno niedobór, jak i nadmiar ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Co więcej, w niektórych sytuacjach zmniejszona krzepliwość krwi jest wskazana, by uniknąć powstawania niebezpiecznych skrzeplin. Dlatego też przed rozpoczęciem suplementacji warto zrobić badania i porozmawiać ze specjalistą.