Chlorofil to pigment, który nadaje roślinom zielony kolor. Sięgając po te produkty właściwie nie zastanawiamy się, jakie składniki odżywcze zawierają. Owszem, wiemy, że są bogatym źródłem witamin i błonnika, ale co jeszcze zawierają? Chlorofil jest właśnie takim niedocenianym składnikiem zielonych warzyw. Potencjalne korzyści z chlorofilu obejmują poprawę zdrowia, zwiększenie energii i zwalczanie chorób.
Jednym z podstawowych sposobów włączenia chlorofilu do diety jest jedzenie zielonych warzyw, takich jak lucerna i szpinak. Popularnym sposobem na uzyskanie chlorofilu w diecie jest przyjmowanie suplementów. Są one dostępne w postaci kropli, pigułek lub kapsułek. Różne suplementy chlorofilu można znaleźć w większości sklepów ze zdrową żywnością. Większość suplementów chlorofilowych zawiera chlorofilinę. Chlorofilina jest rozpuszczalną w wodzie pochodną naturalnego chlorofilu, która jest potencjalnie lepiej przyswajana przez organizm niż inne formy chlorofilu.
Sprawdź, jaki wpływ na nasz organizm ma chlorofil i zacznij doceniać zielone warzywa.
Czytaj też:
Rak jamy ustnej – objawy, które łatwo zbagatelizować
Chlorofil – właściwości
-
Chlorofil jest chemicznie podobny do hemoglobiny, białka, które jest niezbędne w czerwonych krwinkach, ponieważ przenosi tlen w organizmie człowieka. Naukowcy wykazali, że sok z trawy pszenicznej, bogaty w chlorofil, może być pomocny w leczeniu zaburzeń niedoboru hemoglobiny, takich jak niedokrwistość.
-
Chlorofil wspomaga układ pokarmowy, redukuje ilość szczawianów wapnia i korzystnie wpływa na metabolizm.
-
Chlorofil jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników – spowalnia procesy starzenia się organizmu i zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych.
- Chlorofil może też sprzyjać utracie masy ciała, zachowaniu równowagi hormonalnej i zwiększeniu energii.
Chlorofil od lat cieszy się zainteresowaniem naukowców z różnych stron świata. Jeszcze nie wszystkie jego właściwości zostały poznane. Miłośnicy zdrowego stylu życia są jednak przekonani co do jego zalet.
Czytaj też:
Czy suplementy z chromem ułatwiają odchudzanie?
Chlorofil – dieta i suplementacja
Chlorofil znajduje się we wszystkich zielonych warzywach. Warto sięgać więc po:
-
szpinak,
-
botwinkę,
-
sałatę,
-
kapustę,
-
brukselki,
-
szparagi.
Należy jednak pamiętać, że obróbka termiczna zmniejsza ilość składników odżywczych w warzywach, dlatego też – na ile to możliwe – warto jeść surowe warzywa zielone.
Chlorofil występuje też w postaci suplementów diety. Możemy znaleźć je w każdym sklepie ze zdrową żywnością i produktami naturalnymi. Jest składnikiem chlorelli i spiruliny. Możemy kupić chlorofil w butelce, w proszku i w kapsułkach. Dawkowanie powinno znajdować się na opakowaniu. Chlorofil jest bezpieczny dla większości osób, jednak warto skonsultować się z lekarzem, jeśli zmagamy się z chorobami przewlekłymi lub stosujemy różne leki.
Czytaj też:
5 najlepszych sposobów na wzdęcia