Czy masło jest zdrowe? Obalamy popularne mity

Czy masło jest zdrowe? Obalamy popularne mity

Dodano: 
Masło, zdj. ilustracyjne
Masło, zdj. ilustracyjne Źródło: Fotolia / HandmadePictures
Niewiele jest rzeczy, które sprawiają, że osoby zdrowo odżywiające się czują wściekłość tak bardzo, jak wtedy, gdy widzą kostkę masła. Z kolei jego fani dodają je nawet do kawy. Jaka jest prawda związana z tym tłuszczem?

Masło a tłuszcze nasycone

– Samo masło nie jest niezdrowe – mówi dietetyk Brigitte Zeitlin. – Jest to forma tłuszczów nasyconych, więc musisz mieć kontrolę nad tym, ile ich spożywasz. Najlepiej jest utrzymywać spożycie masła na niskim poziomie, ale nie musisz go eliminować.

Jaka dokładna ilość tłuszczów nasyconych jest w porządku? Około 13 gramów, według American Heart Association. Jedna łyżka masła zawiera 7 gramów tłuszczów nasyconych.

Jeśli lubisz masło, dietetyk radzi, aby używać go w taki sposób, w jaki możesz skosztować jego smaku, na przykład posmaruj nim wytrawną muffinkę. Zamiast używać masła do gotowania, Zeitlin zaleca używanie zdrowych dla serca olejów kuchennych, takich jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i olej z awokado. Nie używaj fałszywego masła lub margaryny, ponieważ są one bardziej przetworzone i zawierają niezdrowe tłuszcze trans.

Czytaj też:
Chcesz schudnąć? Wykorzystaj z każdej diety to, co w niej najlepsze

Masło czy oliwa z oliwek?

Dietetyk Tracy Lockwood Beckerman zgadza się, że umiar jest kluczem, jeśli chodzi o masło. – Chociaż niewielka ilość masła może być rozsądnym dodatkiem do twojej diety, często przesadzamy, jeśli chodzi o wielkość porcji – mówi. – Spożywanie produktów bogatych w masło może prowadzić do niepotrzebnego przybierania na wadze i chorób serca, takich jak wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów. Używaj go oszczędnie przez cały dzień i, jeśli to możliwe, zamień na zdrowszego i bardziej odżywczego kuzyna masła, oliwę z oliwek, aby uzyskać więcej przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów w swojej diecie.

Dietetyk Allison Baker mówi, że odrobina masła – znowu kluczem jest umiar – może sprawić, że zdrowa żywność będzie jeszcze bardziej atrakcyjna. – Odrobina masła może sprawić, że brokuły, tosty pełnoziarniste lub chudy kawałek mięsa lub ryby będą treściwe i smaczne. Pomyśl o maśle jako narzędziu do przygotowywania zdrowej żywności o lepszym smaku.

Ponadto według Beckerman zawartość węglowodanów w maśle jest bardzo niska. Duża porcja zawiera tylko 0,1 grama i właśnie dlatego masło jest uwielbiane przez osoby na diecie ketogenicznej. Podsumowując, masło spożywane z umiarem jest absolutnie zdrowe.

Czytaj też:
Czy podgrzewanie jajecznych potraw po raz drugi jest bezpieczne?
Czytaj też:
Chcesz zrobić idealne pierogi? Lepszego przepisu na ciasto nie znajdziesz

Źródło: wellandgood.com