6 produktów spożywczych, które mogą zapobiegać bólom głowy

6 produktów spożywczych, które mogą zapobiegać bólom głowy

Dodano: 
zdrowe jedzenie
zdrowe jedzenie Źródło:Unsplash / Ella Olsson
Chociaż żywność nie jest lekarstwem na wszystko, to, co jesz może mieć duży wpływ na częstotliwość i nasilenie bólów głowy.

Jeśli chodzi o żywność, niewiele jest badań nad tym, które produkty spożywcze mogą niwelować bol głowy. Ale istnieją określone witaminy, minerały i inne składniki, które mogą być pomocne w profilaktyce. Dodanie ich do diety może zwiększyć szansę na ulgę i zmniejszyć prawdopodobieństwo bólu w przyszłości.

Co jeść, by minimalizować ryzyko bólu głowy?

Orzechy włoskie i awokado

Wiadomo już, że kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają zwalczać stany zapalne. Badania wykazały także, że osoby, które spożywają więcej EPA i DHA (dwa główne rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3), mają mniej bólów głowy. Orzechy włoskie i awokado są bogate zarówno w kwasy tłuszczowe omega-3, jak i magnez, a awokado dodatkowo ryboflawinę.

Mleko niskotłuszczowe

Mleko jest naturalnie bogate w ryboflawinę i wzbogacone witaminą D, co może zmniejszać częstotliwość bólów głowy u osób z migreną. Badania wykazały odwrotną zależność między spożyciem produktów mlecznych a ogólną częstotliwością bólu głowy. Jednak nabiał może być prozapalny dla niektórych ludzi, dlatego warto obserwować swój organizm.

Jajka

Jajka są bogate w ryboflawinę. Przygotowane na twardo lub w formie jajecznicy dostarczają łatwo przyswajalnego białka, co pomoże w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi i poprawie funkcjonowania całego organizmu, w tym mózgu.

Imbir

Chociaż nie działa wprost na ból głowy, może być bardzo pomocny przy towarzyszącym im nudnościom. Szczególnie pomocne może być dodanie pokrojonego w plasterki imbiru do wody. W ten sposób możesz zwalczyć nudności i jednocześnie uzyskać lepszy poziom nawodnienia.

Woda

Wiele sytuacji związanych z bólem głowy ma miejsce wtedy, gdy człowiek jest odwodniony. W rzeczywistości szklanka wody może pomóc pokonać lekki ból głowy, oraz jest dobrą praktyką przy ataku migreny. Niektórzy odczuwają wtedy niechęć do jedzenia i picia, podczas gdy inni częściej oddają mocz, dlatego warto jest te płyny uzupełniać.

Ziemniaki

Ziemniaki są pełne potasu, który może przeciwdziałać bólom głowy spowodowanym wysokim spożyciem sodu. Jeden średniej wielkości ziemniak ze skórką zawiera 34% tego, co uważa się za dzienne spożycie sodu dla kobiet i 26% dla mężczyzn. Suszona morela, soczewica, suszone śliwki, dynia, rodzynki i fasola są również pełne potasu.

Kawa

Kofeina jest dobrą bronią na ból głowy, jeśli nie spożywasz jej regularnie. Kiedy jednak nadużywasz kofeiny, może to być także powodem bólu. Ważne jest również, aby podkreślić, że kawa jest diuretykiem – co oznacza, że wyzwala oddawanie moczu i wydalanie płynów z organizmu. Na każdą filiżankę kawy powinno się wypijać również wypić filiżankę wody.

Czytaj też:
Bole głowy – skąd się biorą? Istnieje ich ponad 300 rodzajów