Co to jest grzybowa kawa? Dodawanie grzybów do kawy staje się popularne

Co to jest grzybowa kawa? Dodawanie grzybów do kawy staje się popularne

Dodano: 
Filiżanka kawy
Filiżanka kawy Źródło:Materiały partnera
Chociaż grzyby od dawna są stosowane w medycynie, szczególnie w krajach azjatyckich, dodawanie ich do kawy jest nowym zjawiskiem, które zyskuje na popularności. Napój smakuje zaskakująco podobnie do zwykłej kawy i jest korzystny dla zdrowia.

Do przygotowania kawy grzybowej, która uznawana jest za napój leczniczy, można użyć wielu gatunków chińskich grzybów, takich jak:

  • chaga,
  • reishi,
  • lwia grzywa,
  • cordyceps.
Każdy gatunek zawiera naturalne związki silnie działające na nasz organizm. Ekstrakty, które dodawane są do kawy, powstają z jednego rodzaju grzyba lub łączą ze sobą kilka odmian.

Sposób przygotowania ekstraktu

Żeby przygotować grzybowy ekstrakt, owocniki grzybów są wyodrębniane, suszone i mielone na proszek. Taki proszek jest dodawany do granulek kawy rozpuszczalnej, palonych zmielonych ziaren kawy lub strąków.

Korzyści płynące z picia grzybowej kawy

Jak wskazują badania, chińskie grzyby są bogate w przeciwutleniacze, minerały i witaminy, takie jak: witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź, potas i fosfor. Zawierają również polisacharydy, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ponadto kawa zawierająca grzybowy ekstrakt ma mniejszą zawartość kofeiny, co może pomóc osobom, które chcą się od niej odzwyczaić. Grzybowa kawa jest też mniej kwaśna w smaku.

Grzyby reishi

Grzyby reishi to doskonały środek w walkce ze zmęczeniem. Stwierdzono również ich działanie przeciwnowotworowe i podnoszące odporność immunologiczną. Prozdrowotne efekty reishi wynikają z zawartości w nich związku zwanego kwasem ganoderynowym, który ma strukturę chemiczną podobną do hormonów steroidowych. Natomiast zawartość beta–glukanów w tych grzybach reguluje poziom glukozy i cholesterolu.

Grzyby chaga

Grzyby chaga wykorzystywane są od lat w leczeniu gruźlicy, chorób wątroby, zapalenia żołądka, raka przewodu pokarmowego, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Ze względu na zawartość polifenoli i flawonoidów są uznawane za silny przeciwutleniacz.

Lwia grzywa

Te grzyby wykazują działanie podobne do antybiotyku oraz działanie hamujące rozwój nowotworów. Dlatego wykorzystywane są w walce z rakiem. Zauważono również, że obniżają poziom cukru, pomagają chronić serce, nerki i mózg oraz łagodzą objawy lęku i depresji.

Cordyceps

Cordyceps zostały zbadane pod kątem ich zdolności do obniżania ciśnienia krwi. Stwierdzono, że mają również działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, i przeciwwirusowe, a także wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają otyłości.

Jak przygotować kawę grzybową?

Możesz przygotować kawę grzybową w taki sam sposób, jak zwykłą filiżankę kawy. Wystarczy dodać do filiżanki kawy grzybowy proszek. Kawa dobrze smakuje ze śmietaną lub mlekiem kokosowym, cynamonem oraz odrobiną miodu lub syropu klonowego.

Czytaj też:
Pasteryzowanie grzybów. Czy wiesz, że trzeba robić to dwa razy?

Źródło: Verywell Fit