100 g truskawek to tylko niecałe 33 kcal. Owoce te mają wiele znakomitych właściwości zdrowotnych – obniżają ciśnienie krwi, odkwaszają organizm, łagodzą stany zapalne i ułatwiają odchudzanie.
Jeśli połączymy je z regulującą stężenie cukru we krwi szałwią hiszpańską, czyli nasionami chia, które dosłownie „wymiatają” toksyny zalegające w jelitach, to może nam wyjść z tego obłędnie smaczny i zdrowy dżem idealny na lato.
Prezentujemy błyskawiczny sposób na przygotowanie truskawkowego smakołyku, który nie wymaga używania cukru i może być wspaniałym uzupełnieniem wszelkich deserów, porannych owsianek lub innych przekąsek mających korzystny wpływ na naszą sylwetkę.
Przepis na niskokaloryczny dżem z truskawek i nasion chia
Składniki:
- truskawki – około 650 g
- nasiona chia – 4 łyżek
- erytrytol – 3 łyżki (ewentualnie można zastąpić go stewią)
Wymyte i pozbawione szypułek truskawki należy umieścić w garnku i gotować na wolnym ogniu do momentu aż puszczą soki.
Kiedy owoce nieco zmiękną, wystarczy użyć blendera, dodać niskokaloryczny erytrytol zastępujący cukier i zmiksować wszystko na gładką masę.
Potem dodajemy nasiona chia, dzięki którym mus truskawkowy może szybko zgęstnieć i dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja będzie za rzadka, można dołożyć kolejną łyżkę chia.
Po ostygnięciu gotowy dżem przekładamy do wypasteryzowanych słoiczków (wyparzonych we wrzątku przez 20 minut pod przykryciem). Smacznego!
Czytaj też:
Jak zrobić keczup z... truskawek? Przepis na zdrowy dodatek do dańCzytaj też:
Przepis na zdrową wersję „Nutelli”... bez cukru – idealny (nie tylko) dla weganCzytaj też:
Przepis na zdrowe lody, czyli jak zrobić obłędnie smaczny sorbet owocowy?Czytaj też:
„Mam alergię na nikiel i całe życie nieświadomie trułam się... płatkami owsianymi”