Przepis na babeczki – świetny wakacyjny deser na piknik lub kinderbal

Przepis na babeczki – świetny wakacyjny deser na piknik lub kinderbal

Dodano: 
Babeczki z owocami
Babeczki z owocami / Źródło: Shutterstock
Babeczki to pyszne ciastka, które można przygotować na wiele sposobów. Jak zrobić letnie babeczki z owocami?

Babeczki to deser, który można przygotować na wiele sposobów. Ze świeżymi owocami i budyniem, z galaretką, marmoladą, czekoladą – pyszne ciasto możemy uzupełnić tym, na co tylko mamy ochotę.

W sezonie letnim warto przygotować babeczki z owocami: truskawkami, malinami, borówkami. Świetnie będą smakowały zarówno na letnim pikniku, jak i w czasie imprezy rodzinnej. Jak je zrobić?

Babeczki – co to za ciastka?

Babeczki to niewielkie ciastka, które mieszczą się w dłoni. Można przygotować je z różnych rodzajów ciast: kruchego bądź ucieranego. Rodzaj ciasta warto dobrać do nadzienia. Babeczki z owocami i budyniem świetnie komponują się w kruchym cieście, a te z marmoladą czy czekoladą w cieście ucieranym.

Czy ciastka mogą być zdrowe?

W zależności od składników, które wybierzemy, babeczki mogą być mniej lub bardziej zdrowe. Mąkę pszenną można zastąpić mąką jaglaną lub kukurydzianą, dzięki czemu ograniczymy ilość węglowodanów i skrobii, a dostarczymy organizmowi witamin z grupy B i składników odżywczych. Dzieci szczególnie uwielbiają desery z mąki jaglanej, bo są smaczne i świetnie smakują z owocami.

Przygotowując ciastka, warto także zastanowić się nad zastosowaniem zamienników cukru i sięgnięciem po erytrol lub ksylitol, które są dużo zdrowsze niż biały cukier. Mają niższą kaloryczność i nie powodują próchnicy.

Przygotowaliśmy 3 przepisy na babeczki, które sprawdzą się na kinderbalu, pikniku czy wakacyjnej imprezie rodzinnej. Są proste, a ciastka zawsze wychodzą wyśmienite!

Babeczki z truskawkami i budyniem

Babeczki na kruchym cieście nazywane są tartaletkami. Można je podawać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, np. z łososiem i serem czy z krewetkami. My przygotowaliśmy przepis na słodkie babeczki, idealne do kawy.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • wybrane owoce: truskawki, borówki lub maliny

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę zagniatamy z margaryną, dodajemy 4 żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Gnieciemy do uzyskania jednolitego ciasta
  2. Ciasto wkładamy do lodówki lub zamrażarki i czekamy aż się schłodzi
  3. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem
  4. Rozrabiamy budyń i odstawiamy do wystudzenia
  5. Lekko schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki do tartaletek
  6. Nakłuwamy ciasto widelcem
  7. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut w piekarniku ustawionym na opcję góra-dół
  8. Gdy babeczki będą rumiane, odstawiamy je do wystudzenia. Następnie każdą foremkę uzupełniamy czubatą łyżką budyniu
  9. Na wierzch układamy owoce: maliny, borówki, truskawki
  10. Smacznego!

Babeczki z truskawkami i galaretką

Kruche babeczki można również przygotować z owocami i galaretką. Sprawdzą się w upalne dni!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 opakowania margaryny do pieczenia
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie galaretki malinowej lub truskawkowej
  • wybrane owoce: truskawki, borówki lub maliny

Przygotowanie:

  1. Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki, by się schłodziło
  2. Gdy ciasto się schłodzi, wałkujemy i wylepiamy nim foremki do tartaletek
  3. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut
  4. Galaretkę rozrabiamy w 300 ml wody i odstawiamy do wystudzenia
  5. Gdy babeczki się upieką, do każdej wkładamy owoce
  6. Zalewamy je przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki do stężenia
  7. Smacznego!

Babeczki z marmoladą

To przepis na babeczki z ciasta ucieranego. Przygotowuje się je bardzo szybko, można więc je przygotować, gdy nagle zapowiedzą się u nas goście.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • marmolada różana lub wieloowocowa

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ucieramy mikserem na gładkie ciasto
  2. Do przygotowanych wcześniej foremek wkładamy po 1 czubatej łyżce ciasta
  3. Następnie do każdej babeczki dodajemy łyżeczkę marmolady
  4. Na marmoladę ponownie kładziemy łyżkę ciasta, by przykryć nadzienie
  5. Gotowe babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut na funkcji góra-dół
  6. Upieczone ciastka możemy obsypać cukrem pudrem
  7. Smacznego!

Czytaj też:
3 pyszne ciasta z truskawkami w sam raz na wakacje
Czytaj też:
Babka cytrynowa: pyszne ciasto nie tylko na święta
Czytaj też:
6 nietypowych zamienników proszku do pieczenia, które działają równie skutecznie

 0

Czytaj także