To danie dla zabieganych, bo jego przygotowanie nie wymaga czasu i skomplikowanych czynności. Doskonale się sprawdzi, jako oryginalna przekąska, kiedy przyjdą niespodziewani goście.
Dlaczego warto jeść awokado?
Awokado jest bogate w witaminy A, C, E, K, a także witaminy z grupy B. Jest źródłem żelaza, potasu, manganu, wapnia czy fosforu. Pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia, wspomaga serce, reguluje gospodarkę lipidową, zapobiegając podwyższeniu poziomu cholesterolu w organizmie, a także zwalcza wolne rodniki.
Awokado jest także wszechstronnym dodatkiem w kuchni. Można je wykorzystywać między innymi jako dodatek do koktajli (zobacz przepisy na koktajle z awokado), pasuje także do sałatek, na kanapki, grzanki. Z awokado można także zrobić zdrowy krem czekoladowy.
Czy jajka przepiórcze są zdrowe?
Jaja przepiórcze są źródłem wielu witamin i mikroelementów. To witaminy A, C, D, K i witaminy z grupy B. Oprócz tego cynk, fosfor, magnez, potas, żelazo i selen. Jedzenie jaj przepiórczych ma dobry wpływ na prace układu nerwowego, wzmacnia kości, wspiera odporność i pozytywnie działa na wzrok, skórę i włosy.
Pieczone awokado z jajkiem przepiórczym – jak podawać?
To danie, które najlepiej smakuje podawane od razu. Z podstawową wersją przepisu można eksperymentować, wystarczy dodać do jajek pokrojoną w kosteczkę kolorową paprykę, chudą wędlinę czy cebulkę. Danie warto podawać w towarzystwie sałatek – np. z pomidorami, szpinakiem czy rukolą. W wersji bardziej kalorycznej można podać pieczone awokado w towarzystwie chrupiących grzanek z czosnkiem. Do awokado z jajkiem pasują także świeże sosy na bazie jogurtu naturalnego – np. z czosnkiem i miętą, albo z koperkiem.
Przepis: Awokado pieczone z jajkami przepiórczymi
Proste i sycące danie, idealne na przyjęcia.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 awokado
- 4-8 jaj przepiórczych
- szczypiorek, mała czerwona cebula
- sól, pieprz
- dwie łyżki zółtego sera do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotuj awokadoAwokado przekrój na połówki i wyjmij z każdego pestkę. Do wgłębienia po pestce wbij przepiórcze jaja (1 lub dwa na połówkę awokado). Dopraw solą i pieprzem.
- Upiecz awokadoUłóż awokado z jajkiem na blasze, zapiekaj przez ok. 15 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Pod koniec pieczenia posyp serem. Podawaj posypane szczypiorkiem, i drobno posiekaną czerwoną cebulką.
Czytaj też:
Syrniki czyli ukraiński przysmak. Twarogowe placuszki idealne na obiad i deser