Nietypowe produkty, w których znajdziesz kwasy omega-3

Dodano:
Łosoś
Kwasy omega-3 to zdecydowanie jedne z najzdrowszych tłuszczów, jakie występują. Mają korzystny wpływ na pracę całego organizmu i świetnie sprawdzają się w diecie odchudzającej. Znajdziemy je głównie w rybach. A co, jeśli ktoś ich nie lubi? Oto kilka nietypowych produktów, które zawierają kwasy omega-3.

Kwasy omega-3 zalicza się do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to tłuszcze, których (w przeciwieństwie do kwasów nasyconych pochodzenia zwierzęcego) nie można zabraknąć w naszej codziennej diecie. Osoby, które się odchudzają często starają się drastycznie ograniczyć lub niemalże wyeliminować tłuszcz ze swoich posiłków, jednak jest on niezbędny do prawidłowej pracy całego organizmu. To w nim rozpuszczają się niektóre witaminy (A, D, E, K) i to on wspomaga wiele procesów, które zachodzą w naszych ciałach.

KWasy omega-3 – funkcje

Kwasy omega-3 budują nasze komórki. To dzięki nim błona komórkowa lepiej funkcjonuje. Na co jeszcze wpływają?

  • Kwasy omega-3 usprawniają pracę mózgu.
  • Biorą udział w procesie spermogenezy.
  • Wzmacniają siatkówkę oka.
  • Pomagają utrzymać w normie poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniżają poziom złego (LDL).
  • Są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu dziecka w łonie matki.
  • Wspierają odporność organizmu i chronią przed infekcjami sezonowymi.
  • Wspomagają pracę serca i chronią układ krwionośny np. przed miażdżycą.
  • Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia.

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do prawidłowej pracy wielu narządów i dlatego tak ważne jest, by nie doprowadzić do niedoborów. Jest to szczególnie ważne w przypadku kobiet w ciąży i małych dzieci.

Kwasy omega-3 – niedobór

Objawy niedoboru kwasów omega-3 obejmują m.in.:

  • Wrażliwość na słońce, ponieważ kwasy omega-3 biorą udział w ochronie skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV. Oznacza to, że niedobór kwasów omega-3 może sprzyjać rozwojowi nowotworu skóry.
  • Obniżoną odporność i skłonność do przewlekłych stanów zapalnych.
  • Łamliwość włosów i paznokci.
  • Problemy z koncentracją, zmęczenie i obniżenie wytrzymałości.
  • Skurcze mięśni i uczucie napięcia.
  • Suchość skóry, tendencję do złuszczania się naskórka.

Kwasy omega-3 – produkty

Myśląc o kwasach omega-3, skupiamy się przede wszystkim na rybach. I słusznie – są zdecydowanie najlepszym, naturalnym źródłem tych kwasów. Warto sięgać po makrelę, łososia, pstrąga czy sardynki. Osoby, które nie przepadają za rybami, znajdą kwasy omega-3 także w innych produktach. Oto one:

  • Olej rzepakowy – zwiera najwięcej kwasów omega-3 spośrób wszystkich, najpopularniejszych, domowych olejów.
  • Siemię lniane – jest częstym elementem diety odchudzającej, ponieważ zawiera także sporo błonnika pokarmowego.
  • Dziki ryż – pół szklanki suchego produktu zawiera aż 240 mg kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Jajka – dostarczają wielu niezbędnych witamin i pierwiastków, ale także białka i kwasów omega-3.
  • Soja – jest dobrym źródłem kwasów omega-3 w przypadku wegan.
  • Orzechy włoskie – stanowią doskonalą przekąskę, bogatą w kwasy omega-3.

Przed rozpoczęciem suplementacji kwasów omega-3 należy skonslutować się z lekarzem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...