Dlaczego warto chrupać marchewki? 6 dobrych powodów

Dodano:
Marchewki Źródło: Unsplash / Harshal S. Hirve
Marchewki to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych warzyw. Jako składnik włoszczyzny, znajduje się w niemal wszystkich zupach i rybie po grecku. Jako warzywo niskokaloryczne, pełni rolę zdrowej przekąski w diecie odchudzającej. Jednak marchewki mają dużo więcej właściwości. Sprawdź, dlaczego warto chrupać je jak najczęściej.

Marchewki znajdziemy w każdym sklepie i warzywniaku. Występują w różnych rozmiarach i... kształtach. Można kupić świeże marchewki, ale też mrożone, pokrojone w słupki. W dziale garmażeryjnym możemy znaleźć surówkę z marchewki. To pomarańczowe warzywo cieszy się dużą popularnością – jest smaczne, tanie, bardzo zdrowe i ma szerokie zastosowanie.

Jeśli w twojej kuchni marchewka występuje tylko w formie mrożonej włoszczyzny, już niebawem to się odmieni. Będziesz sięgać po marchewkę zdecydowanie częściej. Czas docenić jej właściwości.

Marchewka dla zdrowia oczu

To pomarańczowe warzywo zawiera trzy bardzo cenne składniki. Są to: beta-karoten, luteina i zeaksantyna. Niedobór jednego z nich może powodować problemy z oczami. Pierwszy chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, a dwa pozostałe przed utratą lub pogorszeniu wzroku na starość.

Marchewką w wolne rodniki

Marchewka zawiera także kilka przeciwutleniaczy (głównie beta-karoten czyli prowitaminę A), które odgrywają dużą rolę w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi m.in. za procesy starzenia i rozwój nowotworów.

Marchewka a odchudzanie

Marchewki są niskokaloryczne. W 100 g znajdziemy ich około 40. Chrupanie surowej marchewki jest procesem zajmującym – nie da się szybko jej zjeść. To bardzo dobra wiadomość, ponieważ jedzenie surowej, obranej marchewki zaspokaja potrzebę żucia na diecie odchudzającej, redukuje chęć podjadania i pozwala wypełnić żołądek zdrowym pokarmem. Bardzo łatwo je też transportować. Wystarczy obrać je w domu, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do plastikowej torebeczki lub pojemnika. W ciągu dnia można po nią sięgać, gdy tylko najdzie nas głód. Ponadto marchewka ułatwia wypróżnianie, a to oznacza, że przyspiesza metabolizm i zapobiega odkładaniu się złogów w jelitach. Marchew, podobnie jak większość warzyw, ma znaczne ilości błonnika w swoich korzeniach, a błonnik jest jednym z najważniejszych elementów w utrzymaniu dobrego zdrowia trawiennego.

Marchewka obniża cholesterol

Naukowcy z Wolfson Gastrointestinal Laboratory w Edynburgu w Szkocji wykazali, że codzienne spożywanie marchewki obniża poziom cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu jest głównym czynnikiem powodującym choroby serca. Marchewki są też bogatym źródłem potasu, który jest środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne i może rozluźnić napięcie w naczyniach krwionośnych i tętnicach, zwiększając w ten sposób przepływ krwi i chronić nasze serce.

Marchewka dla układu odpornościowego

Te pomarańczowe warzywa są też bogate w witaminę C, która jest silnym antyoksydantem, ale też witaminą, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy i aktywność białych krwinek.

Marchewka a poziom cukru we krwi

Marchew nadaje się do regulacji poziomu cukru we krwi ze względu na obecność w nich karotenoidów. Regulują również ilość insuliny i glukozy.

Chyba nie potrzebujesz więcej argumentów, by jeszcze dziś sięgnąć po marchewkę?

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...