Naukowcy: Ludzie niżsi są bardziej narażeni na cukrzycę typu 2

Dodano:
Cukrzyca, zdj. ilustracyjne Źródło: Fotolia / Mediteraneo
Lepiej być niskim czy wysokim? Teoretycznie rzecz gustu. Jednak... najnowsze badania dowodzą, że nasz wzrost może zwiększać lub zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Najnowsze badania, opublikowane na łamach czasopisma „Diabetologia”, rzucają nowe światło na problem cukrzycy – choroby powszechnie występującej w krajach rozwiniętych.

Badacze przyjrzeli się ponad 2500 mężczyznom i kobietom w średnim wieku w Niemczech z puli około 26 tys. osób. Po wzięciu pod uwagę takich czynników ryzyka jak wiek, styl życia, wykształcenie i obwód talii naukowcy odkryli, że wyższy wzrost był związany z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Oznacza to więc, że osoby niższe mogą być bardziej narażone na rozwój choroby. Dlaczego?

Ryzyko cukrzycy typu 2 a wzrost

Wysokości wahały się od poniżej 169,7 cm do powyżej 180,3 cm dla mężczyzn i poniżej 157,8 cm do powyżej 168,1 cm dla kobiet.

Stwierdzono, że zarówno u mężczyzn, jak i kobiet ryzyko cukrzycy było niższe o ponad 30 proc. dla każdej różnicy wysokości wynoszącej trzy 10 cm. Część korelacji między wyższym wzrostem a niższym ryzykiem cukrzycy może wynikać ze związku między wyższym wzrostem a niższą zawartością tłuszczu w wątrobie i innymi cukrzycowymi czynnikami ryzyka, takimi jak lipidy we krwi – twierdzą naukowcy.

Badanie dowodzi również, że osoby niższe powinny być monitorowane pod kątem cukrzycy i czynników ryzyka związanych z chorobami układu krążenia. Ponieważ tłuszcz wątrobowy przyczynia się tak bardzo do wyższego ryzyka u osób niższych, zmniejszenie tłuszczu wątrobowego może stanowić sposób na zmniejszenie ryzyka cukrzycy.

Źródło: CNN / Medical Daily
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...