Czy jedzenie wpływa na odczyt ciśnienia krwi?
Dla osób cierpiących na nadciśnienie kluczowe jest monitorowanie ciśnienia krwi. Jednak aby uzyskać dokładną liczbę, ważne jest, aby wykonać odczyt we właściwy sposób – bowiem kilka czynników może powodować wzrost i spadek ciśnienia krwi. Należy do nich czas posiłków i rodzaje spożywanych pokarmów.
Jak jedzenie wpływa na ciśnienie krwi?
- Po posiłkach ciśnienie krwi spada. Dzieje się tak dlatego, że nasz organizm jest zajęty kierowaniem krwi do przewodu pokarmowego, aby wspomóc proces trawienia. To może prowadzić do przejściowego obniżenia ciśnienia krwi w innych częściach ciała.
- Z kolei naczynia krwionośne w innych częściach ciała zwężają się, powodując szybsze bicie serca i większe ciśnienie, aby utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi w całym ciele.
- U osób z tzw. niedociśnieniem poposiłkowym ciśnienie krwi nie spada po posiłkach, ponieważ naczynia krwionośne poza układem pokarmowym nie kurczą się. Objawy obejmują zawroty głowy, omdlenia, ból w klatce piersiowej, zaburzenia widzenia i nudności.
- Przebywanie na czczo przez dłuższy czas może spowodować spadek ciśnienia krwi.
Rodzaj żywności również ma znaczenie
Jeśli borykasz się z problemem nadciśnienia, musisz również uważać na rodzaj żywności, którą spożywasz. Niektóre pokarmy mogą podnieść poziom ciśnienia krwi. Na przykład wysokie spożycie soli i tłuszczów nasyconych wiąże się z nadciśnieniem. Aby zachować zdrowie i sprawność, dodaj do swojej diety więcej białka, błonnika, potasu i magnezu.
Aby uzyskać poprawny odczyt ciśnienia krwi:
- Nie pal, nie pij alkoholu ani nie ćwicz przez co najmniej 30 minut przed.
- Upewnij się, że twój pęcherz jest pusty podczas pomiaru.
- Usiądź z wyprostowanymi plecami, rozłożonymi nogami i obiema stopami płasko na podłodze.
- Oprzyj ramię na płaskiej powierzchni w taki sposób, aby ramię znajdowało się na jednej linii z sercem.
- Odpocznij wygodnie przez 5 minut.
- Załóż mankiet monitora na ramię.
- Dla pewności wykonaj dwa lub trzy odczyty w odstępach 1-minutowych.