Cierpisz na chorobę autoimmunologiczną? Sprawdź, jakich suplementów brakuje w twojej diecie

Dodano:
Witaminy. Źródło: Shutterstock / Farion_O
Choroby autoimmunologiczne stają się coraz bardziej powszechne, naukowcy z Harvardu opracowali listę suplementów zapobiegających występowaniu tych chorób. Stwierdzono również, że suplementy łagodzą ich objawy.

Przyczyna występowania chorób autoimmunologicznych nie została do końca poznana. Pojawieniu się chorób immunologicznych towarzyszą często niewyjaśnione bóle, uczucie ciągłego zmęczenia, a nawet utrata słuchu i oznaki depresji. Lista chorób autoimmunologicznych jest długa i znajdują się na niej zarówno dość powszechne, jak i zaliczane do grupy rzadko diagnozowanych schorzenia. Najczęściej występujące to:

  • stwardnienie rozsiane,
  • choroba Hashimoto,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • łuszczyca,
  • sztywniejące zapalenie stawów kręgosłupa,
  • łysienie plackowate,
  • wrzodziejące zapalenie jelit.

Do rzadziej występujących schorzeń autoimmunologicznych zaliczamy m.in.

Jaka jest przyczyna występowania chorób autoimmunologicznych?

Przyczyna występowania chorób autoimmunologicznych jest przedmiotem badań naukowców i nie jest do końca wyjaśniona. Badania wskazują na związki tego rodzaju schorzeń z niekorzystnym działaniem pewnych substancji chemicznych, nieprawidłowo skomponowaną dietą, a także infekcjami o podłożu bakteryjnym i wirusowym. Choroby autoimmunologiczne mogą mieć również związek z pojawieniem się w organizmie komórek nowotworowych w organizmie.

Jakie suplementy diety zapobiegają chorobom autoimmunologicznym i łagodzą ich objawy?

Do tej pory nie wynaleziono jeszcze skutecznego leku, który pozwoliłby zapobiegać wystąpieniu tych chorób. Naukowcy z Harvardu zbadali, że ryzyko ich wystąpienia zmniejsza przyjmowanie witaminy D i kwasów omega – 3. Obie z tych substancji łagodzą również objawy chorób autoimmunologicznych – wskazali naukowcy.

Jak skomponować dietę, żeby w naturalny sposób dostarczyć te składniki?

Jeśli nie chcesz przyjmować suplementów, popraw swoje odżywianie – doradzają lekarze. W nienasycone kwasy tłuszczowe "omega-3" obfitują zwłaszcza ryby, takie jak:

  • łosoś,
  • makrela,
  • sardynki,
  • oleje lniane i rzepakowe,
  • oleje pochodzące z alg.

Witaminę D znajdziemy w niewielkiej grupie produktów. Należą do nich:

  • tłuste ryby /łosoś, tuńczyk, makrela/,
  • wątróbka wołowa,
  • ser,
  • grzyby,
  • żółtka jaj.

Witamina D jest także dodawana do niektórych pokarmów na etapie produkcji. Warto więc dokładnie czytać etykiety, ponieważ informacja o zawartości witaminy D powinna być wyszczególniona na opakowaniu. Są to najczęściej

  • płatki śniadaniowe,
  • mleko,
  • jogurty,
  • napoje sojowe.

Źródło: Psychology Today
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...