Odpowiednia dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Sprawdź i zastosuj

Odpowiednia dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Sprawdź i zastosuj

Dodano: 
Zdrowa dieta
Zdrowa dieta Źródło:Shutterstock
Najnowsze badania amerykańskich naukowców wskazują, że zachorowanie na cukrzycę typu 2 jest nie tylko uwarunkowane genetycznie, istotny wpływ na wystąpienie tej choroby ma styl życia i dieta. Zbadano, że osoby genetycznie odciążone cukrzycą potrzebują specyficznych składników w jadłospisie. Sprawdź, jakich.

Naukowcy zastanawiali się, czy zdrowe odżywianie może zminimalizować predyspozycje genetyczne. Aby ustalić, w jakim stopniu ryzyko genetyczne i jakość diety wpływają na wystąpienie i rozwój cukrzycy typu 2, naukowcy z Massachusetts General Hospital w Bostonie przebadali wyniki badań ponad 35 tys. mężczyzn i kobiet ze Stanów Zjednoczonych. Do badań wyselekcjonowano osoby bez zdiagnozowanej cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.

„Chcieliśmy dowiedzieć się, jak oba czynniki wpływają na siebie nawzajem, co pozwoliłoby na określenie zaleceń dietetycznych zgodnie z indywidualnymi predyspozycjami genetycznymi” – powiedział autor badania dr Jordi Merino z Massachusetts General Hospital w Bostonie.

Skutki stosowania diety niskiej jakości

Badanie pokazuje, że dieta niskiej jakości wiąże się ze zwiększonym o 30 proc. ryzykiem wystąpienia i rozwoju cukrzycy typu 2, niezależnie od predyspozycji genetycznych danej osoby.

Dieta wysokiej jakości

Zalecenia dotyczące stosowania wysokiej jakości diety, opracowane przez autorów badania są zgodne z praktykami żywieniowymi określonymi w Alternate Healthy Eating Index. Na liście produktów i składników odżywczych. znalazły się:

W zdrowej diecie zaleca się ograniczenie takich produktów jak:

  • alkohol,
  • czerwone mięso,
  • napoje słodzone cukrem,
  • soki owocowe,
  • sód,
  • tłuszcze trans.
„Wysoka jakość jedzenia nie oznacza drogiego jedzenia ani restrykcyjnego stylu życia. Oznacza spożywanie zbilansowanych posiłków wypełnionych białkiem, błonnikiem i tłuszczami roślinnymi” – wskazuje dietetyczka Mary Ellen Phipps, która skomentowała wyniki badań.

Autorzy badania podkreślają, że przestrzeganie diety typu śródziemnomorskiego, wegetariańskiego czy wegańskiego jest dobrym wyborem i również skutkuje zmniejszeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Wskazują, że jednej, uniwersalnej diety, która zmniejszy ryzyko zachorowania na cukrzycę, na razie nie ma. Dlatego chcąc zapobiec wystąpieniu choroby, należy koncentrować się przede wszystkim na doborze właściwych produktów i składników odżywczych.

Czytaj też:
Prof. Bogdański: Nie znam żadnej innej choroby o tak dużej liczbie powikłań i zaburzeń

Źródło: Verywell Health

  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim