Jedz kolendrę! Poznaj 6 zaskakujących korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania tego zioła

Jedz kolendrę! Poznaj 6 zaskakujących korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania tego zioła

Dodano: 
Kolendra
Kolendra Źródło: Shutterstock
Kolendra to zioło powszechnie używane do aromatyzowania dań. Wyglądem przypomina natkę pietruszki, ma jednak zdecydowanie inny smak i zapach kojarzący się orientalną kuchnią. Okazuje się, że jedzenie kolendry jest niezwykle korzystne dla zdrowia.

Kolendra wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Jest uprawiana m.in. w Indiach, Chinach, Maroko, Syrii czy Etiopii. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych, między innymi:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • witaminy z grupy B,
  • fosfor,
  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo.

Cała roślina jest jadalna. Nasiona oraz liście można dodawać do gotowanych potraw. Liście kolendry stanowią alternatywę dla natki pietruszki. Można przyrządzić z nich m.in. pesto, dania curry, pad thai oraz wiele innych. Doskonale smakuje też herbata z kolendry, która poprawia trawienie. Herbatę przygotowuje się z liści kolendry, gotując je przez co najmniej pięć minut. Można dosłodzić ją miodem do smaku.

Korzyści płynące ze spożywania kolendry

Nasiona, ekstrakt i olej z kolendry obniżają poziom cukru we krwi poprzez aktywację niektórych enzymów, które pomagają go usunąć. Badanie na szczurach z otyłością i wysokim poziomem cukru we krwi wykazało, że pojedyncza dawka (20 mg na kg) ekstraktu z nasion kolendry obniżyła poziom cukru we krwi o 72 mg/dl w ciągu 6 godzin. Wykazała działanie podobne do leku na obniżenie poziomu cukru we krwi – glibenklamidu.

Sprawdź, jakie jeszcze korzyści dla zdrowia przynosi spożywanie kolendry

Zapobiega nowotworom
Kolendra zawiera przeciwutleniacze, w tym terpinen, kwercetynę i tokoferole, wykazujące działanie przeciwnowotworowe.
Badania dowodzą, że przeciwutleniacze zawarte w ekstrakcie z nasion kolendry obniżają stan zapalny i spowalniają wzrost komórek raka płuc, prostaty, piersi i okrężnicy.

Zmniejsza ryzyko chorób serca
Kolendra obniża czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL. Używanie ostrych ziół i przypraw, takich jak kolendra, pomaga też zmniejszyć spożycie sodu, co korzystnie wpływa na pracę serca.
Stwierdzono, że w populacjach, które używają w swojej kuchni kolendrę, wskaźniki chorób serca są zwykle niższe w porównaniu z osobami stosującymi dietę bogatą w cukier i sól.

Zapobiega chorobom mózgu
Badanie na myszach wykazało, że spożywanie liści kolendry poprawia pamięć, co sugeruje, że roślina może mieć zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera, choroby Parkinsona i stwardnienia rozsianego.

Poprawia pracę jelit
Zarówno liście jak i nasiona kolendry posiadają właściwości rozkurczowe, zwiększają wydzielanie gazów i zapobiegają wzdęciom. Stwierdzono, że kolendra łagodzi objawy niestrawności i poprawia pracę jelit.

Ma właściwości odświeżające

Kolendra pozwala wyeliminować brzydki zapach z ust. Liście tej rośliny, podobnie jak natka pietruszki, działają odświeżająco na oddech.
Czytaj też:
Chcesz, żeby w twoim mieszkaniu pięknie pachniało? Sprawdź, do czego możesz wykorzystać skórkę z cytryny

Źródło: Healthline