Kolendra wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Jest uprawiana m.in. w Indiach, Chinach, Maroko, Syrii czy Etiopii. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych, między innymi:
- witaminę A,
- witaminę C,
- witaminę K,
- witaminy z grupy B,
- fosfor,
- wapń,
- magnez,
- żelazo.
Cała roślina jest jadalna. Nasiona oraz liście można dodawać do gotowanych potraw. Liście kolendry stanowią alternatywę dla natki pietruszki. Można przyrządzić z nich m.in. pesto, dania curry, pad thai oraz wiele innych. Doskonale smakuje też herbata z kolendry, która poprawia trawienie. Herbatę przygotowuje się z liści kolendry, gotując je przez co najmniej pięć minut. Można dosłodzić ją miodem do smaku.
Korzyści płynące ze spożywania kolendry
Nasiona, ekstrakt i olej z kolendry obniżają poziom cukru we krwi poprzez aktywację niektórych enzymów, które pomagają go usunąć. Badanie na szczurach z otyłością i wysokim poziomem cukru we krwi wykazało, że pojedyncza dawka (20 mg na kg) ekstraktu z nasion kolendry obniżyła poziom cukru we krwi o 72 mg/dl w ciągu 6 godzin. Wykazała działanie podobne do leku na obniżenie poziomu cukru we krwi – glibenklamidu.
Sprawdź, jakie jeszcze korzyści dla zdrowia przynosi spożywanie kolendry
Zapobiega nowotworom
Kolendra zawiera przeciwutleniacze, w tym terpinen, kwercetynę i tokoferole, wykazujące działanie przeciwnowotworowe.
Badania dowodzą, że przeciwutleniacze zawarte w ekstrakcie z nasion kolendry obniżają stan zapalny i spowalniają wzrost komórek raka płuc, prostaty, piersi i okrężnicy.
Zmniejsza ryzyko chorób serca
Kolendra obniża czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL. Używanie ostrych ziół i przypraw, takich jak kolendra, pomaga też zmniejszyć spożycie sodu, co korzystnie wpływa na pracę serca.
Stwierdzono, że w populacjach, które używają w swojej kuchni kolendrę, wskaźniki chorób serca są zwykle niższe w porównaniu z osobami stosującymi dietę bogatą w cukier i sól.
Zapobiega chorobom mózgu
Badanie na myszach wykazało, że spożywanie liści kolendry poprawia pamięć, co sugeruje, że roślina może mieć zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera, choroby Parkinsona i stwardnienia rozsianego.
Poprawia pracę jelit
Zarówno liście jak i nasiona kolendry posiadają właściwości rozkurczowe, zwiększają wydzielanie gazów i zapobiegają wzdęciom. Stwierdzono, że kolendra łagodzi objawy niestrawności i poprawia pracę jelit.
Ma właściwości odświeżające
Kolendra pozwala wyeliminować brzydki zapach z ust. Liście tej rośliny, podobnie jak natka pietruszki, działają odświeżająco na oddech.Czytaj też:
Chcesz, żeby w twoim mieszkaniu pięknie pachniało? Sprawdź, do czego możesz wykorzystać skórkę z cytryny