Dietetyczka: Planowanie diety przed ciążą należy zacząć jak najszybciej

Dietetyczka: Planowanie diety przed ciążą należy zacząć jak najszybciej

Dodano: 
Dieta w ciąży
Dieta w ciąży Źródło: Pexels / Amina Filkins
Dieta przed ciążą to ważny temat dla przyszłych mam, które wiedzą, jak ważne dla rozwoju dziecka jest właściwe żywienie. Kiedy dokładnie zacząć układać dla siebie zdrowszy jadłospis?

Zofia Pomes jest dietetyczką prowadzącą na Instagramie profil Holistycznie Zdrowi, poświęcony dbaniu o zdrowie nie tylko w zgodzie z naturą, ale i badaniami naukowymi. Ważne jest dla niej również naturalne wspomaganie płodności oraz równowagi hormonalnej. W swoim najnowszym wpisie ekspertka napisała o kwestii związanej i z płodnością, i ze zdrowym odżywieniem – odpowiedziała na pytanie, kiedy zacząć dietę przed ciążą.

Wejdź w ciążę już z wyrobionymi nawykami

Dietę przed ciążą najlepiej zacząć jeszcze na długo przed jej planowaniem, by wkroczyć w te 9 miesięcy już z wyrobionymi zdrowymi nawykami. To ważne także z tego powodu, że często samopoczucie przyszłej mamy, zwłaszcza w I trymestrze nie jest najlepsze, dlatego w tym czasie lepiej dodatkowo nie zadręczać się zmianą żywieniowych zwyczajów.

Często podkreśla się również, jak ważne dla dziecka jest pierwszych 1000 dni jego odżywiania – upodobania smakowe, które wtedy się wykształciły, zostaną z nim na długo. Nie bez wpływu na nie pozostaje również sposób odżywiania się kobiety jeszcze przed porodem. Jak zaznacza Zofia Pomes:

Żywienie podczas pierwszych 1000 dni życia dziecka ma największy wpływ na jego zdrowie w przyszłości. Szczególnie jeżeli chodzi o choroby metaboliczne typu cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie. To, co dziecko je najchętniej w wieku 10 lat, ma najprawdopodobniej większy związek z tym, co jadła mama podczas ciąży, niż z tym, co obecnie je się w domu.

Dieta a trymestr ciąży

Dietetyczka zauważa również, że w I trymestrze, któremu towarzyszą często nudności, wymioty, trzymanie się zdrowej diety jest dla ciężarnej niemal nierealne. Wtedy najlepiej zadbać o odpowiednie nawodnienie, ewentualną suplementację składników odżywczych i po prostu przetrwanie. Za to trymestry II i III są dla spodziewających się dziecka kobiet łaskawsze i w tym czasie mogą one skuteczniej zadbać o to, co znajduje się na ich talerzu.

instagramCzytaj też:
Synowie urodzeni przez matki z nadwagą częściej mają zdiagnozowaną bezpłodność

Źródło: Instagram / Holistycznie Zdrowi