Otyłość osłabia zmysł smaku? Szokujące doniesienia naukowców

Otyłość osłabia zmysł smaku? Szokujące doniesienia naukowców

Dodano: 
otyłość, waga fot. fotolia
Twoja waga i BMI nie pozostawiają złudzeń – jesteś otyły. A czy nadal potrafisz rozróżniać smaki? Okazuje się, że w przyszłości możesz mieć z tym trudności.

Otyłość wiąże się ze zmniejszoną reakcją na smak. Tak podają naukowcy na podstawie wyników najnowszego badania, w którym udział wzięli wykładowcy z Uniwersytetu Binghamton w Nowym Jorku.

Czytaj też:
Zwykła otyłość czy lipodemia? Może właśnie dlatego nie chudniesz

Otyłość a smak

Wiadome jest, że postrzeganie smaku zmienia się wraz z rosnącą otyłością, jednak zmiany na poziomie neuronalnym są nadal słabo poznane.

„Zaskakujące jest to, że tak mało wiemy o tym, w jaki sposób otyłość wpływa na zmysł smaku, jeśli weźmiemy pod uwagę, że smak jedzenia jest ważnym czynnikiem w procesie podejmowania decyzji w kwestii tego, co będziemy jeść” – powiedziała profesor psychologii Uniwersytetu Binghamton Patricia Di Lorenzo.

Aby rozwiązać ten problem, zespół naukowców – w tym Di Lorenzo i były doktorant Michael Weiss – starał się szczegółowo opisać wpływ otyłości na reakcje na bodźce smakowe w tzw. jądrze pasma samotnego, będącym częścią mózgu zaangażowaną w odbieranie przez organizm smaku. Naukowcy zarejestrowali reakcje na bodźce smakowe z pojedynczych komórek w pniu mózgu szczurów, które stały się otyłe przez spożywanie wysokotłuszczowych pokarmów. Okazało się, że reakcje na smak u tych otyłych szczurów były mniej intensywne, krótsze i rozwijały się dłużej niż w przypadku szczurów o właściwej masie ciała.

Wyniki te sugerują, że dieta o wysokiej zawartości tłuszczu w pokarmach przyczynia się do powstawania ograniczonych lecz bardziej „rozproszonych” reakcji na smak w mózgu oraz do osłabienia związku odpowiedzi na smak z nawykami żywieniowymi.

Badania na szczurach mogą mieć odzwierciedlenie wśród ludzi?

Di Lorenzo podkreśliła, że ​​te odkrycia dotyczą na obecną chwilę tylko szczurów. Powiedziała jednak, że ​​ten sam proces może kiedyś faktycznie przełożyć się na ludzi.

„Stwierdzono, że liczba kubków smakowych na języku jest zmniejszona u otyłych myszy i ludzi, więc prawdopodobieństwo, że reakcja smakowa w ludzkim mózgu jest również ograniczona, istnieje” – poinformowała Di Lorenzo.

Profesor i jej zespół badają wpływ operacji wszczepienia bypassów żołądka na reakcje pnia mózgu, aby sprawdzić, czy ta procedura może przyczynić się do naprawy niektórych lub wszystkich deficytów w całym „układzie” odbierania smaku.

Czytaj też:
Otyłość skrajna - dieta dla skrajnie otyłych

Źródło: eurekalert.org