Herbata imbirowa – idealna w sezonie jesienno-zimowym i nie tylko

Herbata imbirowa – idealna w sezonie jesienno-zimowym i nie tylko

Dodano: 
Napar z imbirem
Napar z imbirem / Źródło: Fotolia / aboikis
Herbata imbirowa, ze względu na swój specyficzny smak i aromat, nie każdemu będzie pasowała. Warto jednak spróbować, ponieważ napar ten ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Może kojarzyć się z kobietami w ciąży, ponieważ rewelacyjnie zwalcza mdłości. To jednak nie jedyne jego właściwości. Co potrafi herbata imbirowa?

Herbatę imbirową można kupić w większości sklepów. Aby jednak móc w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości tej rośliny, warto przygotować napar samodzielnie, wykorzystując do tego świeży korzeń imbiru. Roślina ta kojarzy nam się głównie z kuchnią azjatycką, ponieważ imbir dodawany jest do wielu potraw, co łatwo rozpoznać dzięki charakterystycznemu aromatowi. Jednak imbir, dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym i korzennemu zapachowi, kojarzy nam się również z zimą i Bożym Narodzeniem. Imbir w formie przyprawy jest często dodawany do ciastek i piernika, pasztetów, grzanego piwa. Warto jednak wiedzieć, że imbir wykazuje właściwości lecznicze.

Imbir – właściwości prozdrowotne

  • Imbir wykazuje silne działanie przeciwzapalne, chroniąc w ten sposób organizm przez rozwojem różnych schorzeń i poważnych chorób. Przewlekłe zapalenie jest związane z chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą, artretyzmem, chorobą Alzheimera, chorobami płuc i chorobami autoimmunologicznymi.
  • Imbir ma również działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.
  • Korzeń imbiru zapobiega również zaparciom, leczy wrzody żołądka oraz zwalcza wzdęcia, mdłości, wymioty, skurcze brzucha i biegunkę. Jest powszechnie stosowany przez kobiety w ciąży, ponieważ w naturalny sposób redukuje mdłości, ale także sprawdza się w czasie okresu, ponieważ zmniejsza bóle menstruacyjne.
  • Imbir jest rośliną, która bardzo korzystnie wpływa na układ krążenia, poprawiając przepływ krwi, dotleniając organizm. Zapobiega zawałowi i udarowi, redukując rozwój blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Herbata imbirowa – sposób przygotowania

Napar z imbiru można z powodzeniem przygotować w domowym zaciszu. Jedyne czego potrzebujemy to świeży korzeń imbiru, rondel, woda i miód do smaku. Niektórzy dodają także plasterki cytryny dla wzbogacenia smaku. Należy doprowadzić wodę w rondelku do wrzenia i wrzucić kilka plasterków imbiru. Roślinę gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie i po przestygnięciu, napar jest gotowy do picia. Można dodać miód i cytrynę do smaku.

Czytaj także:
Michał Wrzosek: Dieta nie ma początku ani końca. Zrozumienie tego jest kluczowe dla zdrowia i figury

Czytaj także