15 zastosowań sody oczyszczonej. Czy leczy zgagę? Sprawdź, czy masz ją w kuchni!

15 zastosowań sody oczyszczonej. Czy leczy zgagę? Sprawdź, czy masz ją w kuchni!

Dodano: 
Soda oczyszczona
Soda oczyszczona / Źródło: Fotolia / naviya
Soda oczyszczona, znana również jako wodorowęglan sodu, jest szeroko stosowana w piekarnictwie. Oprócz zastosowania w gotowaniu, soda oczyszczona ma wiele dodatkowych zastosowań domowych – i korzyści zdrowotnych.

Prawdopodobnie trzymasz torebkę sody oczyszczonej z tyłu szafki i wyjmujesz ją, gdy chcesz upiec ciastka dla swojej rodziny. Soda oczyszczona jest podstawowym składnikiem obecnym praktycznie w każdym gospodarstwie domowym, ale ile tak naprawdę wiesz o tym pozornie prostym składniku?

Wzrost popularności sody jest w dużej mierze przypisywany jednej dużej marce. W 1846 r. dwaj szwagrowie, dr Austin Church i John Dwight, połączyli siły i sprzedawali sodę oczyszczoną.

Produkt, który powstał w kuchni Dwighta, nosił nazwę soda oczyszczona Arm & Hammer Church & Co. Do 1860 roku firma Arm & Hammer chciała pokazać ludziom, jak wszechstronny jest ten składnik. Właściciele zaczęli rozprowadzać miniksiążki kucharskie z przepisami na chleb, ciasta, ciastka, puddingi i nie tylko. Niektóre z nich były przepisami rodzinnymi. W latach dwudziestych marka Arm & Hammer była reklamowana w magazynach dla kobiet. W 1972 roku ludzie na całym świecie zaczęli przechowywać w lodówce pudełko sody oczyszczonej, aby zachować świeżość produktów.

Soda oczyszczona stosowana do pieczenia działa jako środek spulchniający, wytwarzając dwutlenek węgla (czyli popularne bąbelki) w reakcji na kwas (taki jak ocet), dzięki któremu ciasto lub ciastko staje się delikatne, wilgotne i puszyste.

A co dobrego jeszcze może uczynić soda?

Czytaj też:
Czy można jeść surowego łososia? Jest szkodliwy czy zdrowy?
Czytaj też:
Koper – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć. Czy warto go stosować?
Czytaj też:
Sok z winogron pomoże w walce z grypą żołądkową? Badania nie kłamią

Źródło: healthline.com
 0

Czytaj także