Kiszonki towarzyszą nam od wieków. Kiszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na długotrwałe przechowywanie żywności, bez uszczerbku na jej zdrowotnych właściwościach. Najczęściej kisimy ogórki i kapustę – są one nie tylko powszechnie uprawiane, ale również tanie, nawet w sezonie. Trochę czosnku i kopru, dużo soli, woda... i mamy idealną przekąskę lub dodatek do obiadu. Idealną, bo zarówno smaczną, jak i bardzo zdrową.
Czytaj też:
Dlaczego warto jeść kiszone cytryny? Od dziś je pokochasz
Kiszonki – właściwości zdrowotne
W przeciwieństwie do marynat wykorzystujących ocet i cukier, kiszonki nie dostarczają kalorii, a wręcz pomagają je spalać. Chronią ponadto nasz układ immunologiczny, co jest cenne zwłaszcza w trakcie sezonu grypowego, kiedy chwilowy spadek odporności może skutkować poważnym problemem zdrowotnym – grypą, czy, jak w tym roku, koronawirusem, który jest bezpośrednią przyczyną zachorowań na COVID-19.
Czytaj też:
5 powodów, dla których warto jeść ogórki małosolne. O tym mogłeś nie wiedzieć
Kiszonki – przepisy na nietypowe słoiczki
Jeżeli masz już dość kiszonych ogórków, a na samą myśl o kiszonej kapuście robi ci się słabo, wypróbuj przedstawione poniżej pomysły. Będą równie smaczne i zdrowe, a zapewnią ci dobrą odmianę!
1. Kiszone jabłka
Ten wariant to prawdziwy hit wśród kiszonek! Najprawdopodobniej wywodzi się z Ukrainy, jednak coraz częściej można zauważyć go również na polskich stołach. Stanowią idealny dodatek do dań mięsnych, jednak sprawdzą się też jako samodzielna przekąska.
Aby sporządzić tę kiszonkę, przygotuj:
10 jabłek
przyprawy: cynamon (w lasce), kilka goździków, ziaren jałowca i ziela angielskiego
2 l wody
3 łyżki soli.
Umyj jabłka i zasyp je przyprawami. Zagotuj wodę z solą, a następnie zalej jabłka w taki sposób, by całe były pokryte mieszaniną.
2. Kiszony kalafior
Przygotuj:
kalafior podzielony na różyczki
2 l wody
3 łyżki soli
chrzan
kilka ząbków czosnku
przyprawy: koper, ziele angielskie, liść laurowy.
Postępuj tak, jak przy jabłkach. Pamiętaj, by w słoikach umieścić surowy kalafior.
3. Kiszony czosnek
Czy można wydobyć z czosnku „coś więcej”? Oczywiście! Wystarczy go zakisić. W jaki sposób? Przygotuj:
czosnek (tyle, ile chcesz! Przyjmijmy kilka główek)
1 l wody
2 łyżki soli
przyprawy: koper, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty.
Zagotuj wodę z solą i zalej obrane ząbki czosnku. Przechowuj w słoiku w ciemnym i chłodnym miejscu.
4. Kiszone pomidory
Nie spodziewałeś się tego, prawda? Kiszone pomidory to nie tylko źródło likopenu, ale także składników prebiotycznych. Aby je przygotować, weź:
1 kg pomidorów średniej wielkości
1 l wody
2 łyżki soli
chrzan
przyprawy: koper, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy.
Postępuj jak przy innych kiszonkach. Takie pomidory są znakomitym składnikiem zup.
5. Kiszona marchew
Kolejna świetna przekąska i dodatek do dań obiadowych. Sprawdzi się także w sałatkach. Przygotuj:
marchew
wodę
sól
chrzan
czosnek
przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie.
Postępuj jak przy innych kiszonkach – wodę z solą zagotuj w proporcjach 1-1,5 łyżki soli na litr wody. Marchew pokrój w słupki, zasyp przyprawami, dodaj chrzan i czosnek. Zalej wodą z solą i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.Czytaj też:
Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Od dzisiaj zaczniesz ją pić