Zdrowotny napar z kurkumą na chłodne dni. Przepis Agnieszki Cegielskiej

Zdrowotny napar z kurkumą na chłodne dni. Przepis Agnieszki Cegielskiej

Dodano: 1
Krojenie kurkumy
Krojenie kurkumy Źródło: Unsplash / Conscious Design
Chcesz w naturalny sposób wspierać odporność? Postaw na zdrowe składniki i przygotuj z nich odżywczy napar.

Czas zimy oraz pandemia koronawirusa skłaniają wiele osób do zadbania o swoją odporność. Jednym ze sposobów, by to osiągnąć, jest picie zdrowotnych naparów. Działają profilaktycznie – chronią przed rozwojem infekcji i chorób dzięki zawartości odżywczych składników. Szczególnie warto zwrócić uwagę na napar z kurkumą, który zawiera również imbir oraz cynamon cejloński.

Dlaczego warto przygotować napar z kurkumą?

Kurkuma zawiera duże ilości substancji czynnej zwanej kurkuminą. Kurkumina jest jednym z najsilniejszych związków przeciwutleniających o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, i oczyszczającym. Innym zdrowym składnikiem w naparze jest cynamon. Badania wykazały, że cynamon ma najwyższą wartość przeciwutleniającą spośród wszystkich przypraw. Podobnie jak imbir, jest również stosowany w łagodzeniu nudności. Imbir z kolei wykazuje silne działanie przeciwzapalne, chroniąc w ten sposób organizm przed rozwojem różnych schorzeń.

„To jest jeden z moich ulubionych naparów, z którym – kiedy jest chłodno – praktycznie się nie rozstaję” – napisała znana prezenterka Agnieszka Cegielska.

Przepis na napar z kurkumą

Składniki:

  • kurkuma w proszku
  • świeży imbir
  • kilka goździków
  • laska cynamonu cejlońskiego
  • miód, na przykład lipowy
  • pigwa lub cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanka wsyp łyżkę stołową kurkumy, kawałek pokrojonego świeżego imbiru, kilka goździków oraz laskę cynamonu cejlońskiego.
  2. Zalej 3/4 dzbanka wrzątkiem. Przykryj dzbanek, aby zatrzymać wewnątrz wszystkie smaki.
  3. Po odczekaniu 5-10 minut dolej przestudzonej przegotowanej wody i dopraw napar miodem i pigwą lub wyciśniętym sokiem z cytryny.
    *Pamiętaj, że ani miodu, ani cytryny nie dodajemy do wrzątku, ponieważ stracą wtedy swoje właściwości. Ilość dodawanego miodu zależy od własnych preferencji.

Na zdrowie!

instagramCzytaj też:
Zupa, która zwalczy przeziębienie, grypę i norowirusa. Sekret tkwi w tym jednym składniku