Czy warto być na diecie, czy warto stosować restrykcyjne diety? Co na to dietetyk?

Czy warto być na diecie, czy warto stosować restrykcyjne diety? Co na to dietetyk?

Dodano: 
Dieta wegetariańska to bardzo zdrowa dieta, trzeba jednak uważać, by nie była niedoborowa
Dieta wegetariańska to bardzo zdrowa dieta, trzeba jednak uważać, by nie była niedoborowa 
Wiele osób chce schudnąć, często stosuje bardzo restrykcyjne diety 800, 1000 kcal. Ich stosowanie może negatywnie wpłynąć na organizm. Co powinno codziennie znaleźć się na naszym talerzu, jak wprowadzić dobre nawyki żywieniowe, na jakie strony warto zaglądać w Internecie – mówi Aneta Kądziołka, doradca ds. profilaktyki i promocji zdrowia w NFZ.

Wiele osób chce schudnąć, często stosuje bardzo restrykcyjne diety: 800, 1000 kcal. Nie przynoszą one jednak efektów. – Ich stosowanie nie przynosi efektów, gdyż długo nie jesteśmy w stanie na takiej diecie wytrzymać. Taka dieta może szkodzić, gdyż powoduje niedobory witamin i składników mineralnych, źle się na takiej diecie czujemy, a po pewnym czasie, gdy przestajemy stosować dietę, wracają zbędne kilogramy. Najważniejsze jest to, żeby zmienić nawyki żywieniowe, podjąć taką decyzję zastanowić się, jaką dietę wybrać i krok po kroku zacząć zmianę – mówi Aneta Kądziołka.

Najważniejsze jest uregulowanie posiłków: spożywanie 3-5 posiłków dziennie, o w miarę regularnych porach. – Ważne jest też odpowiednie nawodnienie, regularne w ciągu dnia. Kolejna rzecz to wyeliminowanie niezdrowych produktów, które powodują przybieranie na wadze, jak słodycze, wysoko przetworzona żywność, napoje alkoholowe – wyjaśnia dietetyk.

Wiele osób, chcąc schudnąć, decyduje się na rezygnację z węglowodanów. – Zależy o jakich węglowodanach mówimy. Powinniśmy spożywać węglowodany złożone, zawarte w kaszach, ryżu, pełnoziarnistym pieczywie, gdyż jest to źródło energii. Zrezygnujmy za to z węglowodanów prostych: czyli ze słodyczy, lodów, napojów alkoholowych – zaznacza Aneta Kądziołka.

Przypomina, że codziennie na naszym talerzu powinny znajdować się trzy ważne grupy produktów: – Tzw. zdrowy talerz, który rekomenduje WHO, w połowie składa się z warzyw i owoców. Na talerzu powinny znaleźć się też produkty zawierające białko, czyli np. drób, ryby, produkty mleczne, a także właśnie węglowodany złożone.

Jeśli nie mamy efektów diety, waga rośnie, albo mamy jakiś problem zdrowotny, warto iść do dietetyka, by dobrał indywidualną dietę. – Warto też zajrzeć na stronę diety.nfz.gov.pl, gdzie można sprawdzić BMI, sprawdzić, jaką mamy podstawową i całkowitą przemianę materii, wybrać plan żywieniowy. Na stronie są też bezpłatne jadłospisy, ułożone przez dietetyków, które można indywidualnie dobrać, a także przepisy na zdrowe dania – podkreśla Aneta Kądziołka.

Diety oparte są na diecie DASH, polecanej przy nadciśnieniu tętniczym, jednak mogą ją stosować także osoby zdrowe, a także osoby z innymi schorzeniami.

Warto też udać się do Kiosku Profilaktycznego, które są we wszystkich oddziałach NFZ. Można tam wykonać pomiary, zmierzyć ciśnienie tętnicze, wzrost, masę ciała, zrobić analizę składu ciała, dowiedzieć się o programach profilaktycznych.

Czytaj też:
Dobra dieta przy nadwadze i otyłości. Nie powoduje efektu jo-jo