Otyłość wiąże się ze zmniejszoną reakcją na smak. Tak podają naukowcy na podstawie wyników najnowszego badania, w którym udział wzięli wykładowcy z Uniwersytetu Binghamton w Nowym Jorku.
Czytaj też:
Zwykła otyłość czy lipodemia? Może właśnie dlatego nie chudniesz
Otyłość a smak
Wiadome jest, że postrzeganie smaku zmienia się wraz z rosnącą otyłością, jednak zmiany na poziomie neuronalnym są nadal słabo poznane.
„Zaskakujące jest to, że tak mało wiemy o tym, w jaki sposób otyłość wpływa na zmysł smaku, jeśli weźmiemy pod uwagę, że smak jedzenia jest ważnym czynnikiem w procesie podejmowania decyzji w kwestii tego, co będziemy jeść” – powiedziała profesor psychologii Uniwersytetu Binghamton Patricia Di Lorenzo.
Aby rozwiązać ten problem, zespół naukowców – w tym Di Lorenzo i były doktorant Michael Weiss – starał się szczegółowo opisać wpływ otyłości na reakcje na bodźce smakowe w tzw. jądrze pasma samotnego, będącym częścią mózgu zaangażowaną w odbieranie przez organizm smaku. Naukowcy zarejestrowali reakcje na bodźce smakowe z pojedynczych komórek w pniu mózgu szczurów, które stały się otyłe przez spożywanie wysokotłuszczowych pokarmów. Okazało się, że reakcje na smak u tych otyłych szczurów były mniej intensywne, krótsze i rozwijały się dłużej niż w przypadku szczurów o właściwej masie ciała.
Wyniki te sugerują, że dieta o wysokiej zawartości tłuszczu w pokarmach przyczynia się do powstawania ograniczonych lecz bardziej „rozproszonych” reakcji na smak w mózgu oraz do osłabienia związku odpowiedzi na smak z nawykami żywieniowymi.
Badania na szczurach mogą mieć odzwierciedlenie wśród ludzi?
Di Lorenzo podkreśliła, że te odkrycia dotyczą na obecną chwilę tylko szczurów. Powiedziała jednak, że ten sam proces może kiedyś faktycznie przełożyć się na ludzi.
„Stwierdzono, że liczba kubków smakowych na języku jest zmniejszona u otyłych myszy i ludzi, więc prawdopodobieństwo, że reakcja smakowa w ludzkim mózgu jest również ograniczona, istnieje” – poinformowała Di Lorenzo.
Profesor i jej zespół badają wpływ operacji wszczepienia bypassów żołądka na reakcje pnia mózgu, aby sprawdzić, czy ta procedura może przyczynić się do naprawy niektórych lub wszystkich deficytów w całym „układzie” odbierania smaku.
Czytaj też:
Otyłość skrajna - dieta dla skrajnie otyłych