Co potrafi sok z marchwi? Od dziś zaczniesz go pić częściej

Co potrafi sok z marchwi? Od dziś zaczniesz go pić częściej

Dodano: 
Sok marchewkowy
Sok marchewkowy Źródło: Unsplash / rawpixel
Marchew jest jednym z najpopularniejszych warzyw, jakie rosną w naszym kraju. Sok, jaki można pozyskać z marchewki ma szereg cennych właściwości.

Marchew często gości na naszych stołach – jest dostępna cały rok i niezwykle popularna. Częściej wybieramy ją jako dodatek, niż danie główne. To pomarańczowe warzywo zawiera trzy bardzo cenne składniki. Są to: beta-karoten, luteina i zeaksantyna. Pierwszy chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, a dwa pozostałe przed utratą lub pogorszeniu wzroku na starość.

Sok z marchwi smacznym sposobem na zdrowie

Okazuje się, że marchew w formie soku także jest bardzo dobrym wyborem, a pod względem zdrowotnym stanowczo dużo lepszym, niż uduszona w garnku z dodatkiem soli, skąpana w maśle i bułce tartej. Pamiętaj jednak, że nie chodzi tu o gotowe soku ze sklepów. Często są pełne są cukru i substancji zapachowych. Jeśli nie czytasz składów, łatwo możesz na taki trafić. Ale zamiast szukać gotowego soku, można przygotować go samodzielnie w domu. Wyciskanie soku to świetny sposób na uzyskanie wszystkich korzyści płynących z jedzenia marchewki w bardziej wygodny sposób. Po skończonej pracy nie wyrzucaj miąższu, ale również spożyj go wraz z sokiem. Dzięki temu zyskasz więcej błonnika – wypróżnienia też są bardzo ważne!

Dlaczego warto pić sok z marchwi?

1. Zwiększa odporność
Sok z marchwi jest pełen witamin i minerałów, które zasilają naturalną linię obrony organizmu: nasz układ odpornościowy. Witamina A utrzymuje komórki w skórze i błonach śluzowych. Odgrywa także rolę we wzroście i utrzymaniu białych krwinek. Co więcej, witamina A reguluje uwalnianie komórek odpornościowych w jelitach. Witamina C zwiększa poziom przeciwciał uwalnianych podczas odpowiedzi immunologicznej. Stymuluje również wytwarzanie białych krwinek i czyni je bardziej odpornymi na uszkodzenia. Ponadto zwiększa produkcję interferonów, które są białkami zwalczającymi wirusy. Witaminy z grupy B odgrywają rolę w syntezie i metabolizmie białek, które ostrzegają organizm o przejęciu patogenów. Podobnie jak powyższe witaminy, wzmacniają również białe krwinki. Witamina E chroni błony komórkowe, w tym białe krwinki. Witamina E odwraca również starzenie się komórek T i upośledzenie ich funkcji. Marchew zawiera też żelazo, cynk i miedź, trzy kluczowe minerały, które pomagają w produkcji białych krwinek i stanach zapalnych.

2. Utrzymuje poziom cholesterolu i cukru we krwi
Marchew ma niską zawartość węglowodanów i niski indeks glikemiczny, co zapobiega skokowi cukru we krwi po jej spożyciu w postaci surowej (po ugotowaniu czy uduszeniu jej IG gwałtownie wzrasta). Zawartość błonnika pomaga również kontrolować poziom cukru we krwi, spowalniając rozkład glukozy podczas procesu trawienia. Przeciwutleniacze w marchwi pozwalają również kontrolować wchłanianie cholesterolu i wydalanie kwasów żółciowych, aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

3. Oczyszcza wątrobę
Badanie z 2016 r. wykazało, że picie soku z marchwi jest korzystne w leczeniu urazów wątroby spowodowanych spożywaniem wysokofruktozowego syropu kukurydzianego. Sok ten pomocny jest także w kwestii leczenia niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). Błonnik w marchewce pochłania również żółć, która zawiera toksyny wątrobowe i pomaga organizmowi je wyeliminować.

4. Poprawia stan skóry
Beta-karoten, jeden z przeciwutleniaczy występujących w marchwi, hamuje wolne rodniki i utlenianie tłuszczu. Pomaga to zapobiec starzeniu się skóry i nadmiernemu wysuszeniu. Związek ten zapobiega również uszkodzeniom wywołanym przez słońce, podczas gdy likopen, inny związek, poprawia wygląd i miękkość skóry. Może nawet pomóc zmniejszyć widoczność blizn i przebarwień.

5. Wzmacnia kości
Witamina K, występująca w dużych ilościach w marchwi, współpracuje z witaminą D i wapniem w celu zwiększenia gęstości kości poprzez pozytywny wpływ na bilans wapniowy. Związki te przyspieszają również regenerację złamanych kości

6. Usprawnia metabolizm
Marchew jest bogata w witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6 i kwas foliowy. Witaminy z grupy B pomagają organizmowi metabolizować węglowodany, tłuszcze i białka, a także spalać zmagazynowany tłuszcz w organizmie. Odgrywa także rolę w zwiększaniu masy mięśniowej, poprzez zwiększenie wydatku energetycznego podczas i po treningu. Tiamina pomaga w konwersji węglowodanów w energię.

7. Wpływa korzystnie na stan jamy ustnej
Pokarmy bogate w błonnik, takie jak marchew, zwiększają produkcję śliny, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu ubytkom. Niektóre składniki odżywcze w marchwi są również antybakteryjne, co pomaga zapobiegać próchnicy i infekcjom. Ponadto pokarmy zawierające karotenoidy zmniejszają ryzyko raka jamy ustnej, gardła i krtani.

8. Chroni przed rakiem
Duże ilości beta-karotenu znajdują się w marchwi i poprawiają funkcje odpornościowe do tego stopnia, że mogą pomóc zabić komórki rakowe poprzez aktywację enzymów metabolizujących rakotwórczość. Każda odmiana marchwi ma swoje korzystne związki: fioletowe marchewki zawierają antocyjany, czerwone: likopen, a żółte: luteinę. Badania wykazały, że marchew obniża ryzyko zachorowania na raka płuc, raka jelita grubego, białaczkę i raka prostaty.

9. Wspomaga zdrowie serca
Picie soku z marchwi może chronić układ sercowo-naczyniowy poprzez zwiększenie całkowitego poziomu przeciwutleniaczy i zmniejszenie peroksydacji lipidów niezależnie od któregokolwiek z markerów ryzyka sercowo-naczyniowego, jak stwierdzono w badaniu z 2011 r. Regularne spożywanie marchwi może prowadzić do o 32 procent niższego ryzyka choroby wieńcowej. Stwierdzono to dzięki kompleksowemu 10-letniemu badaniu obejmującemu 20069 mężczyzn i kobiet w wieku 20-65 lat. Dodatkowo witamina A w marchwi zapobiega pogrubieniu ścian komory i związanemu ze stresem uszkodzeniu serca. Witamina K zapobiega nadmiernemu krwawieniu lub niewłaściwemu krzepnięciu krwi, a witamina C zmniejsza ryzyko rozwoju lub śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca.

10. Chroni zdrowie oczu
Witamina A ma kluczowe znaczenie dla widzenia jako niezbędny składnik rodopsyny, białka pochłaniającego światło w receptorach siatkówki oraz dlatego, że wspiera normalne różnicowanie i funkcjonowanie błon spojówkowych i rogówki. Ponadto, według Scientific American rogówka (przezroczysty przód oka) może dosłownie zniknąć, jeśli organizm nie otrzyma wystarczającej ilości witaminy A. Każdego roku około 250000 do 500000 dzieci staje się ślepych z powodu niedoboru witaminy A.
Czytaj też:
3 warzywa, które warto kupić jesienią od lokalnego rolnika

Źródło: dailyhealthpost.com